Conducatorii Multimilor

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.91

nivel: Facultate

Conducatorii Multimilor
Circumstantele in care ia nastere o astfel de autoritate sunt, la randul lor, exceptionale. O ruptura clara a ordinii sociale existente, un dezgust fata de institutiile care isi pierd validitatea, toate acestea sunt faptele care o preced. Masele au, in acele momente, sentimentul ca in jurul lor totul se prabuseste. Viata sociala isi iese din fagas-nici pace, nici raz[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conducatorii Multimilor

Conducatorii Multimilor
Circumstantele in care ia nastere o astfel de autoritate sunt, la randul lor, exceptionale. O ruptura clara a ordinii sociale existente, un dezgust fata de institutiile care isi pierd validitatea, toate acestea sunt faptele care o preced. Masele au, in acele momente, sentimentul ca in jurul lor totul se prabuseste. Viata sociala isi iese din fagas-nici pace, nici razboi, ci ceva care tine si de una si de alta. Oamenii sunt gata sa se lase purtati de valurile entuziasmului sau ale furiei si inclina sa transeze, prin solutii simple, problemele pe care le-au intortochiat compromisurile si intrigile continue. Dincolo de ploaia cenusie ei vad luminile curcubeului.

Conducatorii Multimilor
Masele cauta, fara a-si da seama de acest lucru, un om capabil sa forteze cursul lucrurilor, sa reuneasca idealul cu realul, imposibilul cu posibilul, finalmente sa rastoarne ordinea existenta resimtita ca o dezordine si sa readuca o intreaga societate la scopul ei autentic. Nevoia de un anume tip de autoritate se iveste atunci, autoritate capabila sa transforme situatia din interior. Iar liderii dotati cu carisma raspund acestei nevoi.

In sensul cel mai puternic al cuvantului, dupa Weber, carisma este cea a profetului, poate si a unora dintre razboinicii eroici. Profetii formuleaza noi reguli sociale. Ei sunt venerati si ascultati, recunoscandu-li-se merite exemplare. Fiecare depune un juramant de ascultare personala fata de aceste personalitati istorice in legatura cu care Hegel scria: “Putem sa-I numim pe toti eroi datorita faptului ca scopurile si vocatia lor au provenit nu din cursul obisnuit al lucrurilor, sanctionat de de catre ordinea exitenta, ci dintr-o alta sursa, din acel spirit interior, neaparand niciodata la suprafata, care loveste lumea exterioara si o face sa se sparga in bucati, precum puiul care iese din coaja. Astfel erau Alexandru, Cezar,Napoleon”.

Unul din motivele invocate pentru a explica reactiile exagerate ale multimilor, disproportionate fata de faptele obiective si lipsa lor de judecata, este persistenta gandurilor si sentimentelor trecutului, a caror intoarcere intuneca spiritul oamenilor. Este vorba aici de un vecgi adevar, anume ca “trecutul, asa cum foarte bine spune Paul Valery, mai mult sau mai putin fantastic, actioneaza asupra viitorului cu o putere comparabila cu a prezentului insusi”.

Se poate crede ca, in viata psihica, nimic nu se pierde, totul poate reveni dintr-o clipa in alta. Ne-am obisnuit sa spunem ca popoarele au memorie scurta. Eroi si evenimente extraordinare sunt repede uitate. In realitate, se petrece exact contrariul. Popoarele au o memorie indelungata si nu-si intorc niciodata privirea de la oglinda trecutului. Le Bon si Tarde erau convinsi de acest lucru si il admiteau fara nici o discutie. La fel si Freud, caruia insa ii este dificil sa sa-l explice; o dubla dificultate legata de persistenta amintirilor si a traditiilor si de meanismul transmiterii lor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.