Conditiile interpretarii

7x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

in prima parte a acestui studiu imi voi rezuma argumentele introductive. Deoarece, intre timp, Patrizia Violi si-a prezentat' lucrarea, voi considera drept cunoscute multe lucruri pe care ea le-a spus despre conditiile care trebuie indeplinite pentru a putea defini orice sistem ca fiind unul semiotic. Voi dezvolta alte citeva puncte de vedere asupra aceluiasi subiect, complementare celor prezentat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conditiile interpretarii

in prima parte a acestui studiu imi voi rezuma argumentele introductive. Deoarece, intre timp, Patrizia Violi si-a prezentat' lucrarea, voi considera drept cunoscute multe lucruri pe care ea le-a spus despre conditiile care trebuie indeplinite pentru a putea defini orice sistem ca fiind unul semiotic. Voi dezvolta alte citeva puncte de vedere asupra aceluiasi subiect, complementare celor prezentate de ea. in partea a doua voi dezvolta citeva observatii care mi-au fost sugerate de discutiile cu prieteni imunologi.

Am fost foarte precaut in cursul prezentarii introductive a simpozionului deoarece pentru mult timp semiotica a fost considerata o disciplina imperialista care tinde sa explice universul in toate aspectele sale. Cred ca multe aspecte ale universului, chiar daca nu sint semiotice in sine pot fi abordate dintr-un punct de vedere semiotic. Dar este la fel de important sa stabilim ce anume poate semiotica sa explice, si ce anume -pe cit inteleg- nu poate.
in primul rind as vrea sa schitez o deosebire intre semioza si semiotica. Semioza este un fenomen, iar semiotica este un discurs teoretic asupra fenomenelor semiozice. Dupa Ch.S.Peircc (CP:5.484).

semioza este "o actiune sau o influenta care este, sau implica o cooperare a trei subiecte: semnul, obiectul sau si interpretantul sau, astfel incit aceasta influenta tri-rclativa nu poate fi in nici un fel rezolvata prin actiuni intre perechi". Semiotica, in schimb este "disciplina naturii esentiale si a diversitatii fundamentale a oricarei semioze posibile" (CP5.488). Ceea ce este important in definitia semio/.ci data de Peirce este ca ea nu ia in consideratie nici un interpret sau subiect constient.

Pentru a rezuma, aproximativ intreaga situatie, sintem martorii unui proces semiozic atunci cind: (i) un obiect dat, sau o stare a lumii (in termenii lui Peirce. Obiectul Dinamic) (ii) este reprezentat de un representamen si (iii) semnificatul acestui representamen (in termenii lui Peirce, Obiectul Imediat) poate fi tradus intr-un interpretam, adica intr-un alt representamen.Obiectul Dinamic poate fi si un obiect ideal sau imaginar, sau numai o stare a unei lumi posibile. Cind este reprezentat, el poate sa nu fie, si de obicei nu este accesibil perceptiei noastre.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.