Conditiile documentarii in trecut si astazi

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Documentarea istorica asupra Craiovestilor si a epocii lor ni se infatiseaza astazi fundamental schimbata fata de trecut. Acum suntem mai intai beneficiarii unei importante descoperiri: a iesit la iveala un document din 15892, foarte cuprinzator -- unul dintre cele mai lungi hrisoave din secolul al XVI-lea -- in care se descrie concret operatia de impartire a averii Craiovestilor, care pana aici s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conditiile documentarii in trecut si astazi

Documentarea istorica asupra Craiovestilor si a epocii lor ni se infatiseaza astazi fundamental schimbata fata de trecut. Acum suntem mai intai beneficiarii unei importante descoperiri: a iesit la iveala un document din 15892, foarte cuprinzator -- unul dintre cele mai lungi hrisoave din secolul al XVI-lea -- in care se descrie concret operatia de impartire a averii Craiovestilor, care pana aici se cunostea numai din actele unei pricini de mostenire dintre urmasii lui Parvu si cei ai lui Radu Craiovescu3. Din acest izvor rezulta, intre altele:

a) ca Neagoe Strehaianu, tatal Craiovestilor, a fost ban si ca si-a impartit marea sa avere intre fii inca din vremea lui Vlad Calugarul si b) ca Danciu Gogoase, boier care nu putuse fi identificat, este aceeasi persoana cu Danciu comis, al treilea dintre fratii Craiovesti. Aceasta insemneaza ca fiul sau, Draghici voievod Gogoase era langa Neagoe Basarab si, poate, langa Badica voievod, inca un nepot al lui Neagoe Strehaianu care a pretins ca are dreptul la domnia Tarii Romanesti. Aceste date adauga noi indoileli fata de asertiunile lui Filitti cu privire la putina insemnatate a acestei familii.

Al doilea element important, in documentarea actuala, il formeaza existenta colectiei de documente ale Tarii Romanesti de pana la 16264.
Pentru istoria oranduirii feudale, cunoasterea chipului in care era stapanit pamantul este absolut indispensabila, dar aceasta cunoastere nu se poate opri la stabilirea cadrului general de constituire a domeniilor din tara, la fixarea aproximativa a evolutiei si la unele precizari privind relatiile sociale.

Domeniile boieresti si manastiresti au fost formate din targuri, sate, suprafete nelocuite etc, care puteau fi multe sau putine, mari sau mici, risipite sau comasate, care au intrat si au iesit din patrimoniul stapanului la anumite date si in anumite imprejurari. Informatia de acest fel formeaza insasi baza documentarii, peste ea nu vom putea sari niciodata fara primejdia de a construi ipoteze lipsite de un continut real.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.