Conditiile de mediu in Oltenia

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.01

nivel: Facultate

Dereglarea schimbului radiativ de caldura a Pamantului cu spatiul interplanetar, determina ceea ce se numeste efectul de sera, fenomen ce se manifesta tot mai accentuat in ultimii ani.Prezenta unor substante chimice in atmosfera terestra peste anumite valori, accentueaza acest fenomen, determinand o incalzire evidenta a troposferei. Principalii compusi chimici care determina efectul de sera l[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conditiile de mediu in Oltenia

Dereglarea schimbului radiativ de caldura a Pamantului cu spatiul interplanetar, determina ceea ce se numeste efectul de sera, fenomen ce se manifesta tot mai accentuat in ultimii ani.Prezenta unor substante chimice in atmosfera terestra peste anumite valori, accentueaza acest fenomen, determinand o incalzire evidenta a troposferei. Principalii compusi chimici care determina efectul de sera la nivelul troposferei sunt: dioxidul de carbon (CO2); metanul (CH4); oxidul azotos (N2O); hidrofluorocarburile (H.F.C.); perfluorocarburi (P.F.C.); hexaflorura de sulf (SF6).

A.2. Situatia emisiilor de gaze cu efect acidifiant
Emisiile atmosferice ale substantelor acidifiante ca SO2, NOX rezultate in principal din arderea combustibililor fosili, pot persista in atmosfera timp de cateva zile, putand fi convertite in acizi (sulfuric, respectiv azotic).

Nu este semnalata prezenta pe teritoriul regiunii a unor cantitati importante de produsi organici persistenti in atmosfera. Din masuratori, o cantitate de 0,039t a fost identificata in judetul Gorj. In judetul Valcea, datorita specificului produselor realizate de OLTCHIM S.A, in batalul de rezidii organice sunt depozitate substante, unele necunoscute, care prin degradare pot genera astfel de substante.

Pentru judetul Dolj, solul friabil nisipos din zona de sud si cea centrala a judetului permite antrenarea de catre curentii de aer predominanti din directia E-V si SV - NE a particulelor materiale. Ca urmare a acestui fapt datorat si distrugerii perdelelor forestiere de protectie - in perioadele de primavara secetoasa: martie - mai vanturile sezoniere antreneaza mari cantitati de pulberi in suspensie care adeseori produc un disconfort pentru locuitorii din zona.
In imediata vecinatate a haldelor de zgura si cenusa, a centralelor termoelectrice Isalnita si Simnic, datorita insuficientelor masuri de fixare a cenusii se produc antrenari eoliene care afecteaza localitatile limitrofe.

Pulberile care impurifica atmosfera in judetul Gorj au o natura diversa in functie de sursele ce le genereaza, respectiv: centrale termoelectrice pe combustibili fosili, fabrici de ciment, exploatari de cariere, depozite de zgura si cenusa, halde de steril.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.