Conditiile de forma ale contractului de donatie

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.50

nivel: Facultate

Cerinta formei ad validitatem sub sanctiunea nulitatii absolute , dovada existentei unei donatii nu poate fi facuta cu martori , chiar daca ar exista un inceput de dovada scrisa.
Nulitatea donatiei pentru lipsa formei autentice poate fi invocata de orice persoana interesata sau de instant din oficiu si nu poate fi inlaturata in nici un fel , nu poate fi validate printr-un act confir[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conditiile de forma ale contractului de donatie

Cerinta formei ad validitatem sub sanctiunea nulitatii absolute , dovada existentei unei donatii nu poate fi facuta cu martori , chiar daca ar exista un inceput de dovada scrisa.
Nulitatea donatiei pentru lipsa formei autentice poate fi invocata de orice persoana interesata sau de instant din oficiu si nu poate fi inlaturata in nici un fel , nu poate fi validate printr-un act confirmative al donatorului.
Inzestrarea unui copil in vederea incheierii casatoriei, nu poate fi facuta decat prin inscris autentic.

Pentru ca donatia nula pentru vicii de forma sa produca efecte juridice ea trebuie sa fie refacuta in intregime cu respectarea formei prevazute de lege.
Exceptie : Dupa moartea donatorului , nulitatea unei donatii pentru vicii de forma , cat si in privinta oricarei alte exceptii , poate fi acoperita prin confirmarea , ratificarea sau executarea voluntara a donatiei de catre mostenitorii sau reprezentantii donatorului (art. 1167 alin 3 C.civ) daca este benevola si facuta in deplina cunostinta de cauza . Renuntarea la efectele nulitatii este opozabila si creditorilor , daca nu este frauduloasa .

Precizari:
-in persoana succesorilor donatorului nulitatea pentru nerespectarea formei devine relative .
Fr. Deak -> donatia nula pentru vicii de forma lasa in persoana succesorilor obligatia civila imperfect (naturala) care, fiind executata in deplina cunostinta a cauzei de nulitate , nu da loc la repetitie.Confirmarea sau ratificarea produce efecte numai fata de succesorii care au consimtit.
Sarcinile sau conditiile donatiei trebuie sa fie prevazute in forma solemna intre absenti.

In cazul in care contractual de donatie se incheie intre absenti , prin oferta si acceptare separate , atat oferta de a darui , cat si acceptarea trebuie sa die facuta in forma autentica , altfel nu vor produce efecte juridice , fiind nule absolute.
Se mai cere ca acceptarea donatiei sa aiba loc in timpul vietii donatorului (art 814 alin 2 C. civ)In caz de moarte a donatorului mai inainte de acceptare , oferta devine coduca. Deasemenea si donatorul trebuie sa fie in viata in momentul acceptarii , cand se realizeaza acordul de vointa necesar in vederea incheierii contractului .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.