Conditii fundamentale de rationalitate

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.94

nivel: Facultate

De atunci, in cercetarile de logica nu a existat intrerupere; momentul de virf il reprezinta Evul Mediu clasic, unul dintre cei mai mari logicieni ai acelei perioade fiind William de Ockham (luat ca model de Umberto Eco pentru un personaj din "Numele Trandafirului").
De aceasta traditie, care se poate considera incheiata la mijlocul secolului XIX, este legat numele de "principii logice". DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conditii fundamentale de rationalitate

De atunci, in cercetarile de logica nu a existat intrerupere; momentul de virf il reprezinta Evul Mediu clasic, unul dintre cei mai mari logicieni ai acelei perioade fiind William de Ockham (luat ca model de Umberto Eco pentru un personaj din "Numele Trandafirului").
De aceasta traditie, care se poate considera incheiata la mijlocul secolului XIX, este legat numele de "principii logice".

I. Principiul identitatii
Este cea mai generala conditie de rationalitate, pentru ca se refera la orice fel de rezultat al activitatii teoretice si poate fi extins de la gindire la limbaj. Simbolic, acest principiu poate fi formulat astfel: A este A. Aceasta formula vrea sa sublinieze ca:
Intr-un demers teoretic, ideile utilizate, cuvintele prin care ne exprimam trebuie sa-si conserve exact acelasi inteles, acelasi continut, aceleasi particularitati, aceeasi valoare.

Cuvintul "este" folosit in aceasta formula are doar acest inteles. Nu putem spune A=A, pentru ca, daca nu introducem o conventie (restrictie) prin care folosim semnul "=" pentru "este", atunci "=" inseamna doar o similitudine din punct de vedere cantitativ.
Aceasta conditie de rationalitate este importanta deoarece o eventuala nerespectare conduce automat la confuzii teoretice, la ambiguitate, echivocitate, neclaritate, iar in cazul argumentelor ne poate conduce de la premise adevarate la concluzii false.

Argumentul de mai sus este nevalid, deoarece cuvintul soarece si-a schimbat sensul si valoarea: in P1 el este denumire pentru un animal, iar in P2 este doar parte de vorbire.
Respectarea principiului identitatii asigura activitatii intelectuale cel putin doua calitati remarcabile: claritatea si precizia.

Paranteza: Un mare filosof de la sfirsitul Evului Mediu - inceputul epocii moderne, anume Descartes, a scris o lucrare prin care incerca sa explice cum trebuie procedat pentru a avea rezultate optime in activitatea de cercetare: "Reguli pentru indrumarea intelectului". O prima regula prezentata in aceasta lucrare este aceea a ideilor clare si distincte.Urmatoarele trei conditii de rationalitate se refera la relatii, raporturi intre propozitii. Primele doua vizeaza raportul de opozitie dintre propozitii si, de aceea, trebuie tratate impreuna.
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.