Conditii de transport si asigurare - international

5x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Asigurarea CMR - o forma de asigurare a Marfurilor in Tranzit - nu este obligatorie, insa responsabilitatea la scara CMR (aproximativ 7.890 lire sterline/tona, la 5 mai 1995) trebuie sa fie asumata de orice parte considerata ca fiind responsabila pentru plata compensarilor/deteriorarilor, care reiese dintr-un contract CMR. O asemenea responsabilitate este probabil mult mai mare decat acoperirea tr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conditii de transport si asigurare - international

Asigurarea CMR - o forma de asigurare a Marfurilor in Tranzit - nu este obligatorie, insa responsabilitatea la scara CMR (aproximativ 7.890 lire sterline/tona, la 5 mai 1995) trebuie sa fie asumata de orice parte considerata ca fiind responsabila pentru plata compensarilor/deteriorarilor, care reiese dintr-un contract CMR. O asemenea responsabilitate este probabil mult mai mare decat acoperirea transportatorului aflat sub asigurarea nationala normala.

Titlul complet al conventiei este: Conventia privind Contractul de Transport Rutier International al Marfurilor.Initialele "CMR" deriva din titlul in limba franceza "Convention relative au contrat de transport international de marchandise par route".CMR a fost realizata de Comisia Economica pentru Europa in 1956.

2.ARIA DE APLICARE A CONTRACTULUI
1. Se aplica regulile normale cerute pentru intocmirea unui "contract"
2."Autovehicule" sunt definite ca: autovehicule, autovehicule articulate, remorci si semiremorci.
3.Exceptii - Conventia nu acopera:

A trimiterile postale;
B transporturile funerare;
C mutari de mobilier.
"Responsabilitatea" sub CMR se aplica pe toata perioada cursei - atat in trafic national cat si international.

4.UTILIZAREA CELORLALTE MODURI DE TRANSPORT
Conventia CMR continua sa se aplice cand un autovehicul care transporta marfuri este transportat la randul sau, o parte din drum, de catre alte moduri de transport; maritim, feroviar, naval sau aerian, marfurile nefiind descarcate din autovehicul. Totusi, daca are loc o pierdere cauzata de un eveniment care se poate produce datorita celuilalt mod de transport, responsabilitatea transportatorului este determinata conform prevederilor care sunt stipulate de lege pentru celalalt mod de transport.

De exemplu, transportul maritim international de marfuri este guvernat de regulile Haga-Visby. O conditie a acestor reguli este ca sa se elibereaza (sau se intentioneaza a se elibera) un conosament sau un document de proprietate similar. Datorita acestui lucru, cand un autovehicul calatoreste spre continent pe un feribot ro-ro - si, dupa cum stim, companiile de feribot ro-ro nu elibereaza si nici nu intentioneaza sa elibereze conosamente - responsabilitatea referitoare la avarii nu va fi guvernata de regulile Haga-Visby, ci va putea ramane sub acoperirea CMR.

Astfel, transportatorul rutier va ramane responsabil fata de clientul sau conform CMR, insa responsabilitatea operatorului de feribot catre transportatorul rutier va fi determinata de prevederea referitoare la operatorii de feribot din Conditiile de Transport, care este foarte putin probabil ca ar oferi transportatorului rutier acoperire totala in caz de pierdere.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.