Conditia umana

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Dupa cum se stie orice filozofie ofera o interpretare a Existentei, a naturii acesteia, pornind de la anumite principii sau enunturi privilegiate si in acelasi timp propune anumite teorii sau teze prin care se incearca clarificarea statutului de conditie umana, de fapt a omului in general. Asadar, discursul filozofic vorbeste intotdeauna despre om, chiar atunci cand se refera la natura, lucruri sa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conditia umana

Dupa cum se stie orice filozofie ofera o interpretare a Existentei, a naturii acesteia, pornind de la anumite principii sau enunturi privilegiate si in acelasi timp propune anumite teorii sau teze prin care se incearca clarificarea statutului de conditie umana, de fapt a omului in general. Asadar, discursul filozofic vorbeste intotdeauna despre om, chiar atunci cand se refera la natura, lucruri sau univers.

D. D. Rosca, in lucrarea sa " Oameni si climate ", ne ofera o definitie, daca pot spune asa, avertizand ca, prin conditie umana trebuie sa intelegem " nu numai conditia unei fiinte economice si politice care lupta alaturi de semenii sai pentru libertatea sa sociala si politica si pentru apararea demnitatii sale, ci intelegem mai cu seama conditia omului fiinta spirituala, creator de valori spirituale si capabil sa transmita cu ajutorul acestora realitatea ce-l priveste, s-o umanizeze,...".

Asadar, majoritatea lucrarilor si a teoriilor filozofice incearca elucidarea si intelegerea conceptului de conditie umana. Acest concept a aparut in momentul in care omul a reusit sa se vada pe el insusi si a realizat ca majoritatea lucrurilor se rezuma la actiunile si faptele sale. Astfel, in antichitate, la vechii greci acest concept, alaturi de cele legate de libertate, democratie, cunoastere, logica, etc... erau discutate in vestitele piete publice numite agora, termen preluat ca un simbol al deschiderii omului spre cugetare si filozofie.

Deci pentru a defini, sau mai bine spus pentru a intelege conceptul de conditie umana trebuie sa ne intelegem si sa ne vedem pe noi, dincolo de relationarea pe care o avem in societate.
OMUL - conform filozofiei existentialiste, ocupa un loc privilegiat in univers. Pragmatismul considera ca omul se afla pe campul de razboi al judecatilor, alegerilor si deciziilor. O apropiere de universul interior uman o are un reprezentant marcant al filozofiei clasice germane - Immanuel Kant care in lucrarea sa "Critica ratiunii pure" (1781) schimba optica traditionala si porneste pe o analiza critica a capacitatii de cunoastere a omului.

Dar cea mai amanuntita incercare de explicare a conditiei umane este reprezentata de teoria psihanalitica a medicului vienez Sigmund Freud, care la granita dintre psihologie si filozofie, incearca o "disecare" a psihicului uman in cautarea adevarului despre om. Asupra acestui aspect - ce este omul - ma voi opri si voi incerca sa inteleg, de fapt, cine sunt eu, ca om.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.