Conditia femeii intr-un roman - Enigma Otiliei

7x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Otilia nu este un exemplu singular, ei alaturandu-i-se si alte eroine ale romanelor vremii: Ela ("Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi", Camil Petrescu) sau Elena Draganescu ("Concert din muzica de Bach", H. P. Bengescu).

George Calinescu, important critic si prozator interbelic, ilustreaza conceptia sa critica si teoretica despre roman, considerandu-l pe Balzac modelu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conditia femeii intr-un roman - Enigma Otiliei

Otilia nu este un exemplu singular, ei alaturandu-i-se si alte eroine ale romanelor vremii: Ela ("Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi", Camil Petrescu) sau Elena Draganescu ("Concert din muzica de Bach", H. P. Bengescu).

George Calinescu, important critic si prozator interbelic, ilustreaza conceptia sa critica si teoretica despre roman, considerandu-l pe Balzac modelul esential. In eseul Teoria romanului, el considera ca romanul trebuie sa fie o scriere tipic realista, care sa demonstreze idei printr-o experienta de viata. In acest sens, criticul respinge proustianismul din romanele vremii sale (Camil Petrescu), optand pentru formula realista, balzaciana, careia ii adauga totusi unele elemente moderne, mai ales in ceea ce priveste personajele.

Acestea ilustreaza o umanitate canonica, prin tipologiile in care se incadreaza, dand obiectivitate romanului. Ele se definesc printr-o singura trasatura, fixata inca de la inceputul romanului si nu evolueaza, cu exceptia lui Felix. Restul reprezinta caracterele clasice, balzaciene: aristocratul rafinat (Pascalopol), cocheta (Otilia), femeia usoara (Georgeta), lacomul (Aglae) avarul (mos Costache), arivistul

(Stanica Ratiu), debilul mintal (Titi), fata batrana (Aurica). G. Calinescu isi construieste personajele si in functie de etica lor. Astfel, unii actanti sunt dominati de moralitate (Felix, Otilia, Pascalopol), iar altii - de interese meschine (Aglae, Stanica). Aceasta viziune este una antitetica. Spre exemplu, inteligenta lui Felix este in contrast cu imbecilitatea lui Titi, iar feminitatea misterioasa a Otiliei - cu uratenia Auricai.

Un prim argument in spijinul ideii formulate de Hortensia Papadat-Bengescu este faptul ca Otilia pare a fi singura fiinta care traieste cu adevarat in acest roman, prin firea sa imprevizibila, spontana, ce poate produce material romanesc. Ea este un personaj complex, definitoriu, eponim. Titlul anticipeaza tema romanului care pune accentul pe caracterul imprevizibil al eroinei si care face din opera o poveste a enigmei feminitatii.

In intentia scriitorului, cartea purta titlul "Parintii Otiliei", ilustrand astfel motivul balzacian al paternitatii, urmarit in relatiile parinti-copii, in contextul epocii interbelice. Fiecare dintre personajele romanului poate fi considerat parinte al Otiliei, pentru ca, intr-un fel sau altul, ei ii hotarasc destinul. De pilda, mos Costache isi exercita lamentabil rolul de tata, desi nu este lipsit de sentimente fata de Otilia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.