Conditia femeii in secolul XIX si inceputul secolului XX

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.81

nivel: Facultate

In conferinta sa sustinuta la Ateneul Roman in 10 februarie 1894 cu tema "Rolul economic al femeii romane", At. Popovici vorbeste despre importantul rol jucat de femeia de la tara. "Fara preget si fara pretentiuni, femeia de la tara este stalpul casei, stilpii statului roman". In lipsa unei diviziuni sociale a muncii, ea este o masina universala care produce tot. In acel timp, societatea romanea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conditia femeii in secolul XIX si inceputul secolului XX

In conferinta sa sustinuta la Ateneul Roman in 10 februarie 1894 cu tema "Rolul economic al femeii romane", At. Popovici vorbeste despre importantul rol jucat de femeia de la tara. "Fara preget si fara pretentiuni, femeia de la tara este stalpul casei, stilpii statului roman". In lipsa unei diviziuni sociale a muncii, ea este o masina universala care produce tot. In acel timp, societatea romaneasca era predominant rurala iar economia gospodariei taranesti reprezenta sursa principala de venit national.

Pe scurt, la sfarsitul secolului al XIX-lea se inregistreaza: o stare de dependenta a femeilor din clasele de mijloc de sotii lor, o precaritate a independentei femeilor in sistemul muncii salariale, o dependenta a economiei taranesti de munca productiva a femeilor (greu de spus daca veniturile femeilor erau pe masura eforturilor depuse). Conform unei statistici din 1908: din totalitatea romanilor ocupati in productia economica industriala nici 1/8 nu sunt femei, in timp ce in alte parti ale lumii civilizate proportia era de 1/3, sustine Eleonora Stratilescu.

Dincolo de acest statut care s-a dovedit dificil de dislocat prin activismul militantilor pentru drepturi egale, procesul legislativ curent a fost si el supus criticii. Maria Flechtenmacher critica legea telegrafistelor (1880) prin care doar femeile nemaritate sau maritate cu un telegrafist puteau sa obtina o slujba. Putinele slujbe ce se intrevedeau era de prezis ca vor fi date sotiilor de telegrafisti, lasand fara serviciu multe alte femei tinere fara dota!

Avand in vedere cele descrise mai sus, nu ne ramane decat sa fim de acord cu Neli Cornea: "Femeia fiind satula de rolul injositor de roaba sau papuse ce-i ingaduie legile, cere azi dezrobirea in sensul larg al cuvantului, precum au fost dezrobiti iobagii, negrii si tiganii, adica egalitate cu barbatul in fata legilor.Ceea ce punem in discutie aici este practic mai mult decat sansele de afirmare publica a femeilor si barbatilor. Ci devenirea de fiinte umane si sociale si sansele lor de a se implini ca fiinte autonome si libere.

Nici sistemul de educatie formal, nici cadrul educativ general in care erau crescute fetele romance nu le ofereau aceleasi sanse de a se dezvolta ca fiinte autonome in comparatie cu tinerii barbati romani de la sfarsitul secolului XIX - inceputul secolului XX. Educatia era deficitara, dar si sansele femeilor de a obtine un loc de munca din care sa poata supravietui erau foarte reduse.

La 29 martie 1898 rasunau in Aula Universitatii din Iasi cuvintele domnului C. V. Ficsinescu care sustinea ca: ori admitem ca singurul rol legitim al femeii este de a fi sotie si mama si atunci barbatii trebuie sa-si faca datoria de a le lua pe toate in casatorie si a le asigura mijloace de trai, ori recunoastem ca din cauza noastra mare parte din femei nu pot fi chemate la implinirea acestei misiuni si le deschidem caile prin care se pot intretine singure.

"Cauza acestor femei o aparam noi feministii si pentru ele reclamam dreptul la instructie si la munca" spunea domnul Ficsinescu. El considera totusi ca cel mai firesc lucru este ca femeia sa fie sotie, dar pentru ca unele nu se pot marita, neavand dota, societatea are datoria de a lua masuri pentru a solutiona problema supravietuirii femeilor care nu se pot marita.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.