Condamnarea geopoliticii la inactualitate

2x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.87

nivel: Facultate

     Chiar si caracterizarile contemporane ale geopoliticii, încercarile de definire a ei surprind cu deosebire relatia dintre mediul natural si politica. Vom reda, în continuare, câteva asemenea aprecieri, asa cum sunt ele citate în Preambulul Dictionarului de geopolitica aparut sub coordonarea lui Yves Lacoste.

     Grand Larousse universel (1962) considera ca geopolitica est[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Condamnarea geopoliticii la inactualitate

     Chiar si caracterizarile contemporane ale geopoliticii, încercarile de definire a ei surprind cu deosebire relatia dintre mediul natural si politica. Vom reda, în continuare, câteva asemenea aprecieri, asa cum sunt ele citate în Preambulul Dictionarului de geopolitica aparut sub coordonarea lui Yves Lacoste.

     Grand Larousse universel (1962) considera ca geopolitica este "studiul raporturilor dintre state, dintre politicile lor si legile naturale, acestea din urma determinând pe primele". Celalalt mare dictionar, Robert (1965), concepe geopolitica drept "studiul raporturilor dintre datele naturale ale geografiei si politica statelor".

     Grand Larousse universel (1989) defineste geopolitica ca fiind "stiinta care studiaza raporturile dintre geografia statelor si politica lor... Geopolitica exprima vointa de a ghida actiunea guvernelor în functie de lectiile geografiei". Citim în ,,Le petit Larousse illustre", 1994: "Geopolitica - "stiinta care studiaza raporturile între geografia statelor si politica lor". În Enciclopedia Britanica, geopolitica este considerata a fi "utilizarea geografiei de catre guvernele ce practica o politica de putere" (prin urmare, geopolitica este asociata doar cu statele mari, cu puterile care au ceva de spus pe arena internationala).

     Am reprodus aceste definitii pentru ca ele fixeaza o anumita întelegere, de început, a geopoliticii. Pentru ca fac acest lucru foarte aproape de zilele noastre, când exista o presiune difuza, dar foarte reala, în directia unei întelegeri diferite si moderne a acestui termen. Pentru ca ezita sa încorporeze prefaceri ce au avut loc deja în câmpul politicii, al puterii, si care se cereau asimilate într-un fel sau altul si de catre geopolitica.

     S-a ajuns astfel la un prim paradox: chiar si astazi, la o suta de ani de la aparitia termenului, se opereaza tot cu sensul initial al disciplinei si se încearca aplicarea acestui sens la o realitate mult schimbata. Evident ca în acest context, suntem tentati sa percepem cu deosebire discrepanta, ceea ce nu concorda. Suntem chiar tentati sa abandonam notiunea sau, poate si mai rau, sa o folosim cu un sens trunchiat ori chiar negativ, ca exprimând "o orientare profund gresita", adepta a "determinismului geografic", etc. Asa cum am precizat, geopolitica îsi propune sa explice performantele statului. Dar pe "teritoriul" statului au aparut realitati noi de care el nu poate sa nu tina cont. A discuta potentialul statului doar în raport cu instrumentele de care dispunea acum un secol - si în cadrul carora pozitia geografica si, în general, conditiile naturale jucau un rol mult mai important decât astazi - înseamna a condamna pur si simplu geopolitica la cea mai grea sentinta pentru o disciplina, sentinta de inactualitate.

     Ion Conea sesiza cu acuitate ca, daca am concepe geopolitica doar ca geografie politica, deci ca o disciplina circumscrisa relatiei dintre mediul natural si stat, atunci viitorul ei ar fi serios pus sub semnul întrebarii. Deoarece însasi influenta mediului natural este din ce în ce mai putin semnificativa într-o era a triumfului tehnologiei moderne. "Astazi, cu progresele extraordinare ale tehnicii si, în genere, ale stiintei aplicate, se poate spune ca influentele primite de omul civilizat înseamna foarte putin fata de cele de el exercitate. Omul - agent geografic activ este azi infinit superior omului agent geografic pasiv" (I.Conea, "Geopolitica. O stiinta noua", vol. "Geopolitica", pag. 70).

     Dupa opinia noastra, geopolitica a aparut în efortul de a oferi o explicatie cât mai riguroasa elementului central al politicii, puterea. De ce este determinata puterea unui stat? reprezinta interogatia care strabate mai toate demersurile de natura geopolitica. Raspunsul oferit de geopolitica traditionala nu este cel mai adecvat, întrucât pune puterea în legatura doar cu factorii naturali ai existentei statale, de la pozitie geografica pâna la bogatii naturale. Cu temei, în toate analizele consacrate demersurilor geopolitice se reproseaza determinismul geografic, faptul ca formulele întemeietoare ale acestei discipline ofera explicatii unilaterale politicului, venind numai dinspre perspectiva geografica. Este un lucru adevarat, dar nu neaparat cel mai important. Exista o lectura, îndraznim sa o numim superficiala a întemeietorilor geopoliticii, un tip de raportare care nu reuseste sa treaca dincolo de formule stereotipe.

      Cu totul semnificativ ni se pare a fi faptul ca se încearca o definire a ecuatiei explicative a puterii unui stat. Are mai putina importanta daca elementele respective se schimba, daca detin ponderi diferite în momente de timp diferite. Dar însasi ecuatia este sau devine neîncapatoare. Înca Montesquieu sesizase rolul mediului si al climei în determinarea sistemului de guvernamânt; tot el semnala, însa, ca rolul acestora este mult mai mare în societatile primitive, pe când în cele dezvoltate, factorii nenaturali tind sa devina precumpanitori. Schimbarea rolului diversilor factori nu scade din valoarea ecuatiei explicative, care poate integra alte elemente, poate repondera structura celor existente; esentiala ramâne preocuparea de a întemeia, de a fundamenta o ecuatie. Or tocmai aceasta preocupare ni se pare demna de retinut, independent de formula concreta. Formula poate fi respinsa, efortul de a o întemeia, nu!

     Mai aproape de zilele noastre s-au lansat si alte ecuatii de determinare a puterii unui stat. Dintre ele am cita pe cea a lui Ray S. Cline (în C. H. Henderson, "International Relations. Conflict and Cooperation at the turn of the 21st century", p.102):     Puterea = [Masa Critica (Populatia si Teritoriu) + Putere economica + Putere militara] x [Planificare coerenta a strategiei nationale + Vointa]

     Sau într-o formula prescurtata: P= (Mcr+E+M) x (S+V).     Putem, fara îndoiala, face o serie de remarci chiar si pe marginea acestei ecuatii, dar aici primeaza efortul de a sintetiza, de a turna într-o formula o anume interpretare si evaluare.

     Apare limpede ca avem de-a face cu o ecuatie care defineste puterea pornind de la achizitiile teoretice si de la experienta politica acumulata la sfârsitul de secol si de mileniu. Astazi, elementele care alcatuiesc resursele a ceea ce literatura de specialitate numeste putere necuantificabila ("intangible power"), intra din ce în ce mai pregnant în ecuatiile care tind sa evalueze forta unui stat. Pe drept cuvânt! Într-o epoca în care omul dispune de instrumente mult mai puternice de a-si modela viitorul, temeinicia strategiilor de dezvoltare, vointa, sanatatea morala, deschiderea culturala sunt factori cu o pondere mai mare si, în anumite contexte, decisive în devenirea unei natii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.