Concurenta totala - Concepte de baza

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.50

nivel: Liceu

Abuzul de pozitie dominanta este interzis de art. 82 al Tratatului CE: „orice abuz de pozitie dominanta al uneia sau mai multor īntreprinderi īn interiorul pietei interne sau īntr-un segment important al acesteia va fi nterzis ca fiind incompatibil cu piata interna, atāta timp cāt afecteaza Comertul dintre statele membre”. Abuzul de pozitie dominanta se realizeaza prin obstructionarea [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Concurenta totala - Concepte de baza

Abuzul de pozitie dominanta este interzis de art. 82 al Tratatului CE: „orice abuz de pozitie dominanta al uneia sau mai multor īntreprinderi īn interiorul pietei interne sau īntr-un segment important al acesteia va fi nterzis ca fiind incompatibil cu piata interna, atāta timp cāt afecteaza Comertul dintre statele membre”. Abuzul de pozitie dominanta se realizeaza prin obstructionarea concurentei pe piata pe care actioneaza de catre o societate comerciala puternica economic. Curtea de Justitie Europeana a definit-o ca „o pozitie de putere economica pe care o detine o īntreprindere si care īi permite sa afecteze concurenta efectiva de pe o piata fata de concurentii, clientii si, īn ultima instanta, fata de consumatorii sai”.

Sunt considerate abuzuri de putere dominanta: impunerea directa sau indirecta de preturi sau conditii comerciale incorecte; limitarea productiei, a pietei sau dezvoltarii tehnologice īn detrimentul consumatorilor; efectuarea de tranzactii echivalente īn conditii diferite pentru parti diferite; fortarea celorlalte parti din contract sa accepte obligatii suplimentare necuprinse īn contract.

Deoarece art. 82 al Tratatului CE nu defineste abuzul de pozitie dominanta ci doar īl exemplifica, Curtea de Justitie Europeana a aratat ca acesta este un concept obiectiv, constānd īn „recurgerea la metode diferite de acelea care creeaza conditiile unei concurente normale īntre produse si servicii pe baza tranzactiilor operatorilor comerciali”. Pe lānga formele de practici abuzive principale, enuntate chiar īn Tratatul CE, Comisia si Curtea de Justitie au identificat si alte forme depractici abuzive: discriminarea prin preturi stabilite pe zone geografice; returnarea unor sume pentru fidelitate care īmpiedica clientii sa detina produse de la furnizorii concurenti; reducerea preturilor īn scopul eliminarii concurentei, refuzul nejustificat al furnizarii ce poate duce la eliminarea concurentei, refuzul acordarii de licente.

Fuziunile (concentrarile). Interzicerea acestei practici anticoncurentiale īsi are temeiul īn art. 81, 82, 85 si 235 din Tratatul CE. Regulamentul 4064/89 privind controlul concentrarilor dintre īntreprinderi prevede ca: este „incompatibila cu piata interna orice concentrare la nivel comunitar care creeaza sau consolideaza o pozitie ca rezultat al careia este afectata concurenta efectiva pe piata interna sau pe o portiune importanta a acesteia”. Dimensiunea unei societati poate fi definita fie prin definirea unui prag la nivel european, fie prin definirea unor praguri nationale diferite.

Sunt doua ipoteze de definire:
1. prima ipoteza are drept criterii:
– o cifra de afaceri combinata la nivel international de cel putin 5 miliarde euro;
– cel putin doua din societatile comerciale īn cauza sa aiba la nivel comunitar o cifra de afaceri de minimum 250 milioane euro;
– fiecare dintre aceste societati sa genereze mai mult de doua treimi din cifra de afaceri la nivel comunitar īntr-un stat membru.

2. a doua ipoteza are drept criterii:
– o cifra de afaceri combinata la nivel international de cel putin 2,5 miliarde euro;
– o cifra de afaceri de peste 100 milioane euro īn fiecare din cel putin trei State Membre;
– individual, pentru cel putin doua dintre societatile comerciale respective o cifra de afaceri de minimum 25 milioane de euro īn fiecare din cele trei State Membre si peste 100 milioane euro īn īntreaga comunitate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.