Concurenta neloiala

1x punct

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Concurenta a primit numeroase definitii de-alungul timpului si in diferite legislatii, de la "o lupta dura, fara menajamente, in care primeaza interesele economice ale fiecarui participant la piata" la "o confruntare intre agentii economici pentru castigarea si conservarea clientelei in scopul rentabilizarii propriei activitati" si la "o confruntare intre tendinte adverse care converg spre acelasi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Concurenta neloiala

Concurenta a primit numeroase definitii de-alungul timpului si in diferite legislatii, de la "o lupta dura, fara menajamente, in care primeaza interesele economice ale fiecarui participant la piata" la "o confruntare intre agentii economici pentru castigarea si conservarea clientelei in scopul rentabilizarii propriei activitati" si la "o confruntare intre tendinte adverse care converg spre acelasi scop".


Opusa concurentei loiale, "concurenta neloiala consta in orice act sau fapt contrar uzantelor cinstite in activitatea industriala si de comercializare a produselor, de executie a lucrarilor, precum si de efectuare a prestarilor de servicii".

CONCURENTA NELOIALA
Cadrul general al reglemantarii
Consideratii generale.Concurenta este un element definitoriu al economiei de piata si reprezinta motorul dezvoltarii economico-sociale.In general prin concurenta se intelege o confruntare intre tendinte adverse, care converg spre acelasi scop. Prin concurenta, in sens juridic intelegem confruntarea dintre agentii economici cu activitati similare sau asemanatoare, exercitate in domeniile deschise pietei pentru castigarea si conservarea clientelei, in scopul rentabilizarii propriei intreprinderi.

Premise.Din punct de vedere economic, concurenta, pentru a fi posibila presupune o piata organizata pe baza urmatoarelor reguli: independenta si descentralizarea activitatii de productie, de distributie si de consum, libertatea de initiativa fara constrangeri sau limitari, de ordin administrativ si proprietatea privata asupra unui procent semnificativ din totalitatea mijloacelor de productie.

Functii.In conditiile de piata libera concurenta indeplineste cateva functii definitorii:
-faciliteaza ajustarea automata a cererii si ofertei in toate domeniile
vietii economice;
-impiedica fixarea preturilor printr-o politica de monopol exercitata
de anumiti agenti economici;
-stimuleaza inventiile si inovatiile, crearea de produse ori servicii noi de o calitate tot mai buna;
-asigura o alocare rationala a resurselor in functie de diferitele
utilitati solicitate pe piata;
-stabileste o repartizare a beneficiilor proportionala cu contributia
efectiva a agentilor economici in activitatea de producere a unor bunuri si de prestare a unor servicii si de distributie a acestora.

Formele concurentei.
In functie de anumite criterii in literatura juridica de specialitate se face deosebire intre mai multe forme ale concurentei. Dupa gradul de libertate se distinge intre concurenta pura sau perfecta si concurenta eficienta sau posibila.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.