Concurenta monopolistica

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.84

nivel: Facultate

Elementele definitorii ale pietei cu concurenta monopolistica sunt multitudinea subiectilor economici si diferentierea produselor.
MULTITUDINEA DE AGENTI ECONOMICI. O trasatura caracteristica a situatiei de concurenta monopolistica, care o apropie de concurenta perfecta, este numarul mare de competitori. Subiectii economici nu sunt omogeni, nu au aceeasi marime, nici aceeasi stare de fluidi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Concurenta monopolistica

Elementele definitorii ale pietei cu concurenta monopolistica sunt multitudinea subiectilor economici si diferentierea produselor.
MULTITUDINEA DE AGENTI ECONOMICI. O trasatura caracteristica a situatiei de concurenta monopolistica, care o apropie de concurenta perfecta, este numarul mare de competitori. Subiectii economici nu sunt omogeni, nu au aceeasi marime, nici aceeasi stare de fluiditate sau vascozitate. Vanzatorii de dimensiune mare sunt alaturi de vanzatorii de dimensiune mica.

Nu exista interdependenta directa intre deciziile acestora, efectele asupra lor se manifesta indirect ca si in cazul concurentei pure. Fiecare firma actioneaza independent, decizia sa nu are o influenta sensibila asupra celorlalte, dar suporta consecintele deciziilor celorlalti vanzatori si a tuturor cumparatorilor.Datorita faptului ca intreprinderile sunt multe si in general de dimensiune mica, investitiile necesare nu reprezinta un obstacol la intrare. Lipsa obstacolelor la intrare si iesire din ramura va deterAZmina, in perioada lunga, obtinerea profitului normal.

DIFERENTIEREA BUNURILOR. Bunurile nu sunt omogene, dar se adreseaza totusi aceleiasi nevoi de satisfacut: automobil, pantofi, camasi, paine etc. Bunurile sunt similare, dar nu sunt intru total comparabile, nu sunt identice.
- diferentiere reala, legata de utilitatea bunurilor care se poate manifesta prin nivelul calitativ dat si prin design, ambalare deosebita, facilitati la cumparare, asigurare de service. Promovarea vanzarii se asigura prin reclama informativa;

- diferentiere imaginara pentru bunuri identice realizata prin reclama concurentiala ce are ca obiectiv convingerea consumatorilor ca bunurile oferite de o anumita firma sunt superioare celor alte firme.
Diferentierea produselor face ca fiecare producator sa aiba o anumita clientela statornica datorita unor conditii specifice (calitate, traditie) si, la preturi egale, cumparatorii se adreseaza de regula vanzatorului cunoscut, care se bucura astfel de o situatie monopol.

Curba cererii nu este infinit elastica in raport cu pretul. Datorita faptului ca volumul productiei firmelor nu este neglijabil in raport cu piata totala, cresterea cantitatii vandute de o firma actioneaza asupra pretului: o cantitate mai mare produsa nu va gasi cumparator decat la preturi mai joase.

Pornind de la schema echilibrului la firma, se pun doua intrebari: 1) Ce factori determina modificarea curbei cererii pe aceasta piata? 2) Cum se determina pretul in conditiile concurentei monopolistice? Puterea firmelor este relativ insemnata si nu suporta pasiv actiunea mediului extern. Firma este capabila sa actioneze asupra mediului pentru a-l transforma sau influenta. Interesul unei firme este de a deplasa spre dreapta curba cererii care i se adreseaza, angajand in acest scop costuri cu diferentierea produsului prin publicitate si cauta un punct al sau de profit maxim, pentru noua curba a cererii.

Deplasarea favorabila (spre dreapta) a curbei cererii are la baza deplasarea nefavorabila a curbei costurilor, care se ridica in plan. Daca prin publicitate si alte costuri de vanzare efectuate, firma nu reuseste o crestere a cererii care se adreseaza ramurii, sporirea cererii care i se adreseaza se face in detrimentul altor firme. De aici rezulta ca cererea la firma nu este infinit elastica in raport cu pretul si forma exacta a curbei cererii depinde de elasticitatile incrucisate intre produsul (marca) considerat si cele concurente.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.