Concurenta comerciala neloiala

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.18

nivel: Facultate

Concurenta comerciala neloiala
Se observă atât imposibilitatea consumatorului dintr-o etapă ulterioară celei inițiale de a plasa bonurile cât și imposibilitatea comerciantului de a onora toate comenzile la prețul diminuat. Astfel, în prima etapă, consumatorul primește obiectul râvnit dacă alte 30 de persoane (cele cinci recrutate de el plus cele 25 recrutate de primele cinci) au acceptat s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Concurenta comerciala neloiala

Concurenta comerciala neloiala
Se observă atât imposibilitatea consumatorului dintr-o etapă ulterioară celei inițiale de a plasa bonurile cât și imposibilitatea comerciantului de a onora toate comenzile la prețul diminuat. Astfel, în prima etapă, consumatorul primește obiectul râvnit dacă alte 30 de persoane (cele cinci recrutate de el plus cele 25 recrutate de primele cinci) au acceptat să cumpere produsul și să recruteze fiecare încă cinci noi aderenți. În cea de a doua etapă, pentru ca primii cinci acceptanți dobândească la preț redus obiectul, numărul clienților ce trebuie să fie atins în total, împreună cu ei, este de 155 de persoane.

Pentru ca fiecare din cei 25 de clienți etapa a III-a să-și primească avantajul scontat, numărul total al noilor clienți (fără socoti și pe cei 25), trebuie să fi atins cifra de 750 persoane. În cea de IX-a etapă numărul consumatorilor acceptanți se ridică la cca. două milioane.
Astfel, foarte rapid se ajunge fie la imposibilitatea de a mai găsi clienți, fie la imposibilitatea pentru comerciant de a satisface, la prețul redus, toate cererile.

Avantajul scontat de consumatori se vădește iluzoriu, dar scopul comerciantului, de a capta clientela concurentului său, a fost atins în paguba altor comercianți
Jurisprudența a calificat acest procedeu, bazat pe sistemul piramidal ca o escrocherie prin care comerciantul își însușește un profit ilicit uzând de mijloace frauduloase .

Premii și cadouri
Conform dispozițiilor art. 4 lit. e al Legii nr. 11/19 constituie contravenție încheierea de contracte prin care cumpărătorul ar urma să primească un premiu, care depinde exclusiv de o tragere la sorți sau de hazard.

În principiu, orice comerciant este liber să ofere clientelei sale daruri, însă atragerea clientelei prin acest procedeu profită prea puțin consumatorilor, pentru că premiul depinde numai de hazard, ceea ce face ca procedeul să fie neonest. Spre exemplu:

,,Șampon antiparazitar pentru câini vă oferă, gratuit, cabinetul veterinar din str. X”.=Informația conținută în text este evident eliptică, pentru că nu deslușește suficient șamponul este oferit oricărui solicitant sau numai clienților cabinetului, care plătesc un serviciu veterinar.

În accepțiunea concurenței comerciale, vânzarea cu premiu reprezintă o tehnică de incitare a consumatorului, oferindu-i perspectiva de a obține deodată cu produsul cumpărat sau cu serviciul prestat contra cost și un alt serviciu dobândit ori gratuit ori în condiții avantajoase. Premiul este, așadar, întotdeauna accesoriul produsului ori al serviciului plătit.

Dimpotrivă, cadoul este independent de cumpărarea unui produs sau de contractarea unui serviciu. El este acordat oricărei persoane, fără obligația de a contracta. Tradițional, cadourile constau în agende telefonice, ustensile de scris etc. purtând marca celui care le oferă. Uneori, însă, cadoul poate consta într-un produs informatic. Iată un exemplu:,,Dar indiferent de faptul că veți alege sau nu un sistem informatic din cele prezentate mai sus, vă oferim gratuit sistemul de contabilitate generală care este în doatare curentă în peste 40 de unități economice".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.