Concurenta

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.71

nivel: Liceu

Concurenta reprezinta un fenomen deosebit de important pentru viata economica, dar si pentru viata sociala, deoarece ea reprezinta factorul motor care motiveaza, atat afacerile, cat si existenta oamenilor. Este cert ca omul, de cand se naste si pana moare, va incerca sa se adapteze mediului natural, social si economic in care traieste, ceea ce presupune ca va trebui sa cunoasca ce inseamna competi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Concurenta

Concurenta reprezinta un fenomen deosebit de important pentru viata economica, dar si pentru viata sociala, deoarece ea reprezinta factorul motor care motiveaza, atat afacerile, cat si existenta oamenilor. Este cert ca omul, de cand se naste si pana moare, va incerca sa se adapteze mediului natural, social si economic in care traieste, ceea ce presupune ca va trebui sa cunoasca ce inseamna competitia. In primul rand, va concura cu sine insusi, pentru a-si depasi limitele si pentru a se situa intr-o pozitie favorabila in societate. Apoi, va trebui sa concureze cu alti competitori, evidentiindu-si anumite abilitati, care ii vor permite situarea pe o pozitie avantajoasa.

Daca ne referim la sfera economica, un agent economic va trebui sa se raporteze permanent la ceilalti competitori de pe piata, jocul competitiei fiind cel care va determina locul competitorilor in cadrul pietei. Desigur, ca nu hazardul va fi cel care va determina aceasta pozitie ocupata in cadrul unei piete, ci toate resursele si competentele de care dispune un agent economic si pe care le utilizeaza in lupta pentru castigarea unei pozitii dominante pe piata.

Daca concurenta este sau nu benefica pentru societate se poate afla numai in masura in care, pe ansamblul economiei, deci la nivel macroeconomic, se inregistreaza o crestere semnificativa de la o perioada la alta, iar la nivelul unei unitati economice, deci la nivel microeconomic, se observa castigarea unei pozitii competitive mai bune fata de perioada anterioara. Se stie ca datorita concurentei existente intr-o economie de piata vor exista intotdeauna si invingatori dar si invinsi.

Astfel, invingatorul, intreprinderea sau organizatia in cauza, va considera benefica concurenta, deoarece i-a permis sa-si mobilizeze toate eforturile, resursele si abilitatile de care dispune pentru a atinge o pozitie competitiva superioara prin obtinerea unui avantaj competitiv cert fata de ceilalti competitori. Odata cu atingerea unei pozitii de lider sau challanger pe o anumita piata de referinta, agentul economic trebuie sa fie constient ca lupta concurentiala nu s-a terminat.

El va trebui sa continue sa se adapteze la mediu concurential, sa fie flexibil la noile modificari din mediul la care se raporteaza, sa caute noi strategii competitive, cu alte cuvinte sa fie permanent "in alerta", sa caute noi solutii, sa inoveze chiar, astfel incat sa-si poata pastra pozitia castigata avantajoasa.

Pentru a intelege mai bine ce reprezinta concurenta pentru o economie de piata, atunci trebuie cunoscut insasi conceptul de concurenta, asa cum a fost el definit in literatura de specialitate de-a lungul timpului. Prezentarea functiilor concurentei, a tipurilor de concurenta existente intr-o economie, precum si a rolului acesteia, permite formarea unei imagini mai complexe asupra acestui fenomen numit "concurenta" , fiind ilustrata importanta deplina a acesteia pentru societate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.