Concluzii administratie publica

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.86

nivel: Facultate

Facand o scurta analiza observam ca sistemul constitutional roman din 1991 este mai aproape de sistemul francez din 1958 ( si nu de cel din 1946 ori de cel din 1875 ) si aceasta inclusiv sub aspect terminologic.
Constitutia din 1991 consacra, in articolul 119 (1), principiul potrivit caruia " administratia publica din unitatile administrativ teritoriale se intemeiaza pe principiul autonomie[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Concluzii administratie publica

Facand o scurta analiza observam ca sistemul constitutional roman din 1991 este mai aproape de sistemul francez din 1958 ( si nu de cel din 1946 ori de cel din 1875 ) si aceasta inclusiv sub aspect terminologic.
Constitutia din 1991 consacra, in articolul 119 (1), principiul potrivit caruia " administratia publica din unitatile administrativ teritoriale se intemeiaza pe principiul autonomiei locale si pe cel al descentralizarii serviciilor publice".Pe baza acestui principiu rolul si importanta acestor organe a administratiei publice vor creste pe masura in raport direct , cu cresterea gradului de autonomie locala a unitatilor administrativ - teritoriale.

In opinia mea, legea administratiei publice locale numarul 69 / 1991 trebuia sa dea viata principiului constitutional potrivit caruia administratia publica din unitatile administrativ - teritoriale se intemeiaza pe principiul autonomiei locale si pe cel al descentralizarii serviciilor publice. [1]Aceste doua principii isi pot demonstra finalitatea lor care consta, pe de o parte, in acordarea autonomiei locale, iar pe de alta parte, in asigurare conducerii unitare a puterii executive - a administratiei publice - in statul de drept unitar roman, numai daca sunt bine reglementate, cu luarea in considerare a cerintelor fiecaruia din aceste doua principii.

In conditiile in care intr-un judet sunt organizate peste 25 de servicii publice descentralizate, ca urmare a aplicarii principiilor descentralizarii serviciilor publice, este dificil de vazut sub ce forma si prin ce servicii publice se mai aplica celalalt principiu - cel al autonomiei locale.In lipsa unei legi care sa reglementeze organizarea si functionarea serviciilor publice, inclusiv ale serviciilor publice descentralizate, constatam ca, desi aceste servicii publice ale puterii executive isi desfasoara activitatea in unitatile administrativ - teritoriale, Legea administratiei publice locale numarul 69 / 1991 nu reglementeaza nimic, sau aproape nimic, in legatura cu ele - serviciile publice descentralizate.

Administratia ne apare ca o functie autonoma alaturi de legislativ si de justitie, fundamentand aceasta solutie pe transformarile structurale care s-au produs in raporturile dintre administratie si legislativ.
Altadata reglementarea domeniului rezervat legii semnifica faptul ca legiuitorul este competent pentru determinarea intinderii puterii administratiei; astazi ea semnifica faptul ca legiuitorul trebuie sa precizeze el insusi intinderea ce se permite libertatilor fundamentale.
Pe aceasta linie de idei se mentioneaza faptul ca atunci cand administratia exercita puterea sa discretionala, cand ea singura isi alege caile si mijloacele necesare pentru atingerea scopurilor, este ea insasi, adica functiune autonoma.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.