Concesionarea serviciilor publice

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.74

nivel: Facultate

Concesionarea se realizeaza prin licitatie publica (deschisa sau deschisa cu preselectie) sau prin negociere directa conform prevederilor legii. Pot face obiectul unor concesiuni: transporturile publice; autostrazile, podurile si tunelurile rutiere cu taxa de trecere; serviciile postale; retele de transport si de distributie a energiei electrice si termice; bazele sportive, locurile de recreere, i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Concesionarea serviciilor publice

Concesionarea se realizeaza prin licitatie publica (deschisa sau deschisa cu preselectie) sau prin negociere directa conform prevederilor legii. Pot face obiectul unor concesiuni: transporturile publice; autostrazile, podurile si tunelurile rutiere cu taxa de trecere; serviciile postale; retele de transport si de distributie a energiei electrice si termice; bazele sportive, locurile de recreere, institutiile profesioniste de spectacole; unitatile medico-sanitare, sectiile sau laboratoarele din structura acestora; precum si orice alte activitati sau servicii publice care nu sunt interzise prin legi organice speciale.

Nu pot face obiectul concesiunii activitati sau servicii publice in privinta carora nu exista autoritati de reglementare si ale caror avize sunt obligatorii in ceea ce priveste preturile sau tarifele practicate de concesionari.Guvernul, consiliile judetene sau locale pot aproba prin hotarare concesionarea si a altor activitati sau servicii apartinand proprietatii private a statului, care nu sunt prevazute in lege.Redeventa: datorie, obligatie, renta care se plateste periodic la date fixe si sub forma de cota fixa.

Redeventa obtinuta prin concesionare se face venit la bugetul de stat sau la bugetele locale, dupa caz.In numele statului, judetului, orasului sau comunei au calitatea de concedent: pentru autoritati si servicii publice de interes national, ministerele sau alte organe de specialitate ale administratiei publice centrale;
- pentru activitatile si serviciile publice de interes local (judet, oras, comuna), consiliile judetene, consiliile locale sau institutiile publice de interes local.Orice persoana fizica sau persoana juridica de drept privat, romana ori straina, poate avea calitatea de concesionar.
Initiativa concesionarii o poate avea concedentul sau orice investitor interesat.

Concesionarea unor activitati sau a unor servicii publice se aproba pe baza caietului de sarcini al concesiunii, prin hotarare a Guvernului, a consiliului judetean, orasenesc sau comunal. [3]
Caietul de sarcini in cazul contractului de concesionare de servicii publice are o natura juridica mixta: contractuala si reglementara [4].
In literatura juridica franceza s-a spus ca ne aflam in cazul concesiunii de servicii publice in fata unui act juridic complex: regulamentar, stabilit pe cale unilaterala si contractual, ce presupune un acord de vointe intre concedent (autoritate publica) si concesionar.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.