Concert din muzica de Bach

1x punct

categorie: Romana

nota: 7.17

nivel: Gimnaziu

Concert de muzică de Bach prezintă imaginea burgheziei tinere românești, dezvăluind deficiențele ei, precum snobismul și parvenitismul. Nu sunt acțiuni propriu-zise, ci mai mult comentarii și analize. In roman este prezentată soarta a trei grupuri principale: familia Elenei Drăgănescu-Hallipa, casa prințului Mazențiu și cea a profesorului Rim. Tema principală în jurul căreia gravitează existența [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Concert din muzica de Bach

Concert de muzică de Bach prezintă imaginea burgheziei tinere românești, dezvăluind deficiențele ei, precum snobismul și parvenitismul. Nu sunt acțiuni propriu-zise, ci mai mult comentarii și analize. In roman este prezentată soarta a trei grupuri principale: familia Elenei Drăgănescu-Hallipa, casa prințului Mazențiu și cea a profesorului Rim. Tema principală în jurul căreia gravitează existența personajelor este pregătirea unui concert de muzică, concertul oferit de doamna Elena Drăgănescu familiei, rudelor și prietenilor.

Acest concert este un eveniment muzical dar care de fapt este pretextul unei reuniuni mondene a familiei. In timpul acestor pregătiri se vor hotărâ destinele personajelor: începutul iubirii dintre Elena Drăgănescu și muzicianul Victor Marcian, sunt urmărite eforturile de parvenire a „făinăresei” Ada Razu, căsătorită cu prințul Maxențiu. Dar defapt Ada Razu este atras de farmecul lui Lică Trubaduru, dar și de ascensiunea politică și materială a acestuia. Profesorul Rim este căsătorit cu Lina, care avusese în tinerețe legături cu Lică Trubadurul. Copilul născut din această legătură, Sia, o fată urâtă, greoaie, stângace, este prezentat ca fala lui Lică Trubaduru și o mamă necunoscută. In tot cursul romanului se insistă asupra eforturilor personajelor ca familia să pară, din exterior, nealterată, cu toate că fiecare dintre ei știu originile obscure ale unor snobi (Ada Razu, Maxențiu), păcatele morale (Lina, Lică Trubaduru), relațiile dubioase dintre personaje, filiații, personaje grotești și patologice (gemenii Mika-Le, Rim).

Personajele se prezintă cu o imagine dublă: exterioară (masca) pentru aparențe și lumea interioară stratificată. Scriitoarea descrie atât suferințele fizice (tuberculoza lui Maxențiu) cât și suferințele morale ale personajelor. Concertul este precedat de înmormântarea Siei, la care personajele se întâlnesc în fața morții, fiecare cu gândurile și preocupările lui. Personajele sunt supuse unei adânci analize ale conștiinței. Tehnica portretistică este modernă - un personaj prezentat cu multiple și variate imagini. Același personaj are multiple ipostaze în funcție de situația în care se află și de oamenii cu care vine în legătură.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.