Conceptul operational roman referire la o opera studiata - subiecte bacalaureat

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.26

nivel: Liceu

Principalul mod de expunere este narațiunea, iar personajele se conturează direct prin descriere și indirect, prin propriile fapte, gânduri și vorbe, cu ajutorul dialogului și al monologului interior.

Liviu Rebreanu este considerat creatorul romanului românesc modern, deoarece scrie primul roman obiectiv din literatura română, roman primit de Eugen Lovinescu într-un mod cu totul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conceptul operational roman referire la o opera studiata - subiecte bacalaureat

Principalul mod de expunere este narațiunea, iar personajele se conturează direct prin descriere și indirect, prin propriile fapte, gânduri și vorbe, cu ajutorul dialogului și al monologului interior.

Liviu Rebreanu este considerat creatorul romanului românesc modern, deoarece scrie primul roman obiectiv din literatura română, roman primit de Eugen Lovinescu într-un mod cu totul aparte, ca pe o izbandă a literaturii române, apreciindu-l ca pe o dată istorică, fiind convins că acesta „rezolvă o problemă și curmă o controversă”, referindu-se la polemica pe care criticul o avea cu samanatoriștii epocii.

Ca în orice roman, în “Ion” există o actiune complexă și complicata și mai multe planuri de acțiune care se întrepătrund si se determină reciproc: există pe de o parte viața satului ardelean de la începutul secolului al XX-lea în care statutul social al omului este stabilit în funcție de averea pe care o posedă (Ion, Ana etc), dar și realitatea intelectualității de la sate în relație cu regimul administrativ și politic austro-ungar.

Personajele numeroase și puternic individualizate sunt angrenate in conflicte puternice: Ion cu Vasile Baciu, Ion cu Ana, Ion cu George Bulbuc, fam Herdelea cu preotul Belgiug, conflictele românilor cu autoritățile austro-ungare. “Bocotani”, sărăntoci, oameni de pripas, preot, învățător, funcționari de stat, oameni politici, reprezentanți ai autorităților austro-ungare formează o galerie ce ilustrează o realitate social-economică, politică și culturală din satul ardelenesc din primele decenii ale sec al XX-lea.

Structura narativă este amplă și conturează o bogată și profundă imagine a vieții: Sunt prezentate obiceiuri și tradiții populare, evenimente importante din vaița omului (hora de la începutul romanului din curtea văduvei lui Maxim Oprea, Sfințirea hramului bisericii în final, nașterea copilului Anei și al lui Ion pe câmp, nunta Laurei cu George, a Anei cu Ion, a Floricăi cu George, moartea lui Avrum, a lui Moș Dumitru, a Anei, a copilului , a lui Ion), instituțiile de stat (biserica, judecatoria, notariatul), familia, ca instituție socială (Herdelea, Glanetașului, Bulbuc Vasile Baciu)

Este roman modern prin:
1) Formula realistă
2) Tehnici compoziționale moderne: 2 planuri de acțiune, operă
monumentală, tehnica romanului este circulara, structurat riguros, în 2 părți cu tilturi sugestive, capitolele având titluri sinteză.

Este roman obiectiv prin: “M-am sfiit întotdeauna să scriu pentru tipar la persoana I”, mărturisea Liviu Rebreanu, întrucât amestecul eului în opera ar diminua veridicitatea subiectului. Ion este un roman realist de observație social. Romanul are o structură complexă: urmărind destinul personajului principal, pe fundalul satului ardelean cu tradițiile și bicieiurile sale. Încă din acest roman Liviu Rebreanu este adeptul construciei sferice: romanul începe și se sfârșește cu aceeași imagine.

Drumul care duce spre Pripas este în același timp drumul de la realitatea vieții la ficțiunea operei artistice; aceeași imagine de la sfârșitul romanului ne readuce din lumea romanului în realitatea concretă: Din șoseaua ce vine de la Cârlibaba, întrovrind Someșul când în dreapta, când în stânga, până la Cluj și chiar mai departe, se desprinde un drum alb mai sus de Armadia, trece râul peste podul bătrân de lemn, acoperit cu șindrilă mucegită, spintecă satul Jidovia și aleargă spre Bistria, unde se pierde în cealaltă șosea națională care
coboară din Bucovina prin trectoareaă Bârgului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.