Conceptul operational povestire referire la o opera studiata

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.45

nivel: Liceu

Dintr-o dată, se zărește în depărtări, un călăreț al cărui roib „luneca spre noi”, venind parcă din adâncul timpului trecut: „iar călărețul pe cal pag parcă venea spre noi de demult, de pe depărtate tărâmuri”. Ajungând la han, drumețul cărunt se vădește a fi Neculai Isac, vechi prieten de tinerețe al comisului Ioniță.

Pentru acesta și pentru ceilalți călător[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conceptul operational povestire referire la o opera studiata

Dintr-o dată, se zărește în depărtări, un călăreț al cărui roib „luneca spre noi”, venind parcă din adâncul timpului trecut: „iar călărețul pe cal pag parcă venea spre noi de demult, de pe depărtate tărâmuri”. Ajungând la han, drumețul cărunt se vădește a fi Neculai Isac, vechi prieten de tinerețe al comisului Ioniță.

Pentru acesta și pentru ceilalți călători aflați în spațiul mitic al hanului, Neculai Isac va evoca o poveste de iubire, duioasă și tristă, care l-a marcat adânc.
- episodul final are ca simbol cenușa („Focul se stinsese”) sugerând timpul intrat în amintire și imaginea lui Neculai Isac care „privea țintă în jos, în neagra fântână a trecutului”.

Între cele două episoade este inserată povestirea propriu-zisă.
2. Cea de a doua trăsătură a speciei constă în faptulcă naratorul (Neculai Isac) este și eroul acestei întâmplări pe care o prezintă dintr-un unghi personal și afectiv.

În tinerețea lui nestăpânită, acest mazil (care se ocupa și cu negoțul de vinuri), poposise, într-o toamnă, la hanul Ancuței, însoțind un convoi de căruțe încărcate cu butoaie cu vin. Fiind o zi frumoasă și calmă, Neculai Isac ieșite la plimbare prin împrejurimi, mergând fără țintă. La un moment dat, văzând, într-o baltă, un grup de țigani care se scăldau, tânărul este impresionat de frumusetea unei fete (despre care a aflat că se numea Marga).

Înconjura de întreaga ceată, Neculai Isac le-a aruncat câte un ban de argint Margăi și lui Hasanache (un țigan batrân), întorcându-se apoi la han. A doua zi de dimineață , tocmai când se pregătea de plecare, mazilul s-a pomenit cu Marga care i-a mulțumit pentru banul primit (cu care își cumpărase cizmulițe). Atras de frumusețea ei, tănârul i-a promis că va veni s-o vadă, la două ore după înserat, lângă fântâna dintre plopi.

Aici se va consuma scurta lor întâlnire, cei doi despărțindu-se cu promisiunea că se vor revedea, în a doua noapte, în același loc. Redevenind la Pașcani în zori, Neculai Isac și-a luat banii pe vin, apoi și-a pregătit drumul de întoarcere. După ce a cumpărat o scurteică de vulpe pentru Marga, tânărul a pornit călare, alături de oamenii săi, spre hanul Ancuței. În apropierea fântânii dintre plopi s-a răzlit de grup, îndreptându-se, însoțit doar de câinele sau, Lupei, spre locul unde îl aștepta tânăra țigancă.

Văzând-o neliniștită, Neculai Isac află, prea târziu, că Hasanache și doi frați ai lui urmau să-l omoare și sŹă-i ia banii. Cei trei sosind imediat, îndrăgostitul pleacă să li se opună (și chiar îl împușcă pe unul dintre ei), dar, în luptă își pierde ochiul drept. Când căruțașii din convoiul său au sărit să-l ajute, au găsit colacul fântânii plin de sânge, căci Marga fusese zdrobită și aruncată în apă pentru trădarea ei.

3. „Fântăna dintre plopi” este un text literar în care sunt folosite cele trei moduri de expunere:

- narațiunea = acțiunea se desfășoară în secvențe cronologice, în a căror seccesiune personajele își reliefează trăsăturile’

- descrierea este reprezentată prin toate cele trei tipuri. Asfel, fragmente cum ar fi: „și dintr-o dată ni se înfățișă, într-o văiugă verde, o fântâniță cu colac de piatră, între patru plopi. Era un loc trainic și singuratic…” sunt descrieri literare de tip tablou, purtând amprenta sadoveniană a melancoliei și a unei anume poezii a naturii; există, de asemenea, și descrieri de tip portet: „Era un om ajuns la cărunteță, dar se ținea drept și sprinten pe cal (…). Obrazu-i smad cu mustăcioară tunsă și barbă rotunjită, cu nas vulturesc și sprâncene întunecoase, arată încă frumuseță și bărbăție, deși ochiul drept stâns și închis îi dădea ceva trist și traniu”; tot așa, prezentarea hanului, a vetrei și a altor obiecte construite o descriere de interior.

- dialogul apare în numeroase momente, atât la nivelul timpului amintirii, cât și la nivelul timpului relatării.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.