Conceptul operational nuvela psihologica referire la o opera studiata - subiecte bacalaureat

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.05

nivel: Liceu

Deoarece este o operă literară epică de întindere medie, în care există un singur plan narativ, cu personaje puține dar bine conturate, cu un singur conflict și o intrigă riguros contruită,”Moara cu noroc” este o nuvelă.

Unicul plan narativ urmărește întâmplările de la hanul „Moara cu noroc”, însă mai ales evoluția personajului principal, Ghiță, în setea sa [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conceptul operational nuvela psihologica referire la o opera studiata - subiecte bacalaureat

Deoarece este o operă literară epică de întindere medie, în care există un singur plan narativ, cu personaje puține dar bine conturate, cu un singur conflict și o intrigă riguros contruită,”Moara cu noroc” este o nuvelă.

Unicul plan narativ urmărește întâmplările de la hanul „Moara cu noroc”, însă mai ales evoluția personajului principal, Ghiță, în setea sa de înavuțire

Subiectul este clar determinat, faptele prezentate fiind verosimile:
Ghiță, de meserie cizmar, ia în arendă hanul Moara cu noroc, unde se mută împerună cu soția și cei doi fii ai săi. Intriga este foarte bine conturată și o constituie apariția lui Lică Samadăul la han, personaj malefic care va contribui din plin la tragismul faptelor. Setea de înavuțire își pune amprenta din ce în ce mai mult asupra lui Ghiță, care este văzut într-o continuă evoluție, îndepărtându-se de familie și luând parte la afacerile necurate ale Samadăului care exercită o dominație fascinantă asupra hangiului.

Pe rând, arendașul hanului este jefuit și bătut, o femeie în doliu și copilul său sunt omorâți și prădați, iar toate drumurile par să ducăspre Lică, pe urmele căruia se află de mult timp jandarmul Pintea. Lică îl manipulează pe Ghiță în așa fel încât acesta este de acord ca Ana să îl înșele. Când realizează gravitatea faptelor, merge la Pintea cu gândul de a-l demasca pe Lică, ceea ce și face. Atunci când se intoarce la han o omoară pe Ana pentru fapta necugetată de a se arunca în brațele Samadăului, iar apoi este omorat de Răuț. Lipsit de puteri în fugă de Pintea, Lică se sinucide izbindu-se cu capul de un copac ca în final, focul purificator să cuprindă totul .

Există un singur conflict interior în viața lui Ghiță: lupta se da între fondul cinstit al lui și ispita îmbogățiri. Personajele care apar în prim plan sunt trei: Ghiță, Lică Samadăul și Ana, toate fiind foarte bine conturate. Introspecția și observația psihologică pe care Slavici le manifestă în sondarea personajelor, precum și pedepsirea exemplară a acestora fac din “Moara cu noroc” o nuvelă psihologică.

Ghiță este vazut în continua sa evoluție de la omul harnic, bun, trudind pentru “fericirea familiei sale” la din ce în ce mai preocupatul de înavuțire care ajunge să fie complice la afaceri necurate, la crimă și în final chiar ucigaș. De-a lungul operei prin procedee ca introspecția, analiza psihologică, monologul interior, autoanaliza, autorul surprinde reacții, gânduri, trâiri în cele mai adânci zone ale conștiinței personajului. El ajunge la un moment dat ca pentru prima oara să nu își mai doreasca să aiba nevastă, tocmai pentru ca legat fiind de aceasta, nu putea să facă ce vrea, să își puna capul în primejdie și să câștige bani necurați.

Își dă seama de schimbarea din comportamentul și gândirea sa, are remușcări:”Iartă-mă, Ano, iartă-mă tu cel putin , tu, căci eu n-am să mă iert cât oi trăi pe fața pământului.”, le spune copiilor că ei nu au un tată vrednic de laudă așa cum au avut parinții lor, ci un “ticălos”.Fricos și laș se afundă din ce în ce mai mult în faptele mârșave puse la cale de Lică neasumându-și responsabilitatea și încercând să găsească scuze:”așa m-a lasat Dumnezeu! Ce să-mi fac dacă e în mine ceva mai tare decât voința mea?! Nici cocoșatul nu e însuși vinovat că are cocoașa în spinare: nimeni mai mult decât dânsul n-ar dori să n-o aibâ”

Lică este în nuvelă un personaj satanic ce exercită asupra celorlalte personaje o dominație fantastică. Bun cunoscător al psihologiei umane, mizează pe patima lui Ghiță pentru bani, reușeăte să o fascineze și pe Ana care vede totuși în el un “om rău și primejdios”.Încă de la început Ghiță întelege că cine era hangiu la Moara cu noroc trebuia să dea seama Samadăului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.