Conceptul operational nuvela istorica referire la o opera studiata - subiecte bacalaureat

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.89

nivel: Liceu

Trăsăturile nuvelei:
- Dimensiune variabilă, mai mare decât povestirea și mai redusă decât romanul.
- Construcție epică riguroasă: nuvela este structurată în 4 capitole echilibrate, fiecare fiind precedat de un moto care sintetizează acțiunea capitolului.
- Subiect clar determinat: există un singur conflict bine consolidat, acela dintre domnitor și boierii care îl trădaseră î[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conceptul operational nuvela istorica referire la o opera studiata - subiecte bacalaureat

Trăsăturile nuvelei:
- Dimensiune variabilă, mai mare decât povestirea și mai redusă decât romanul.
- Construcție epică riguroasă: nuvela este structurată în 4 capitole echilibrate, fiecare fiind precedat de un moto care sintetizează acțiunea capitolului.
- Subiect clar determinat: există un singur conflict bine consolidat, acela dintre domnitor și boierii care îl trădaseră în prima domnie și îl siliseră să părăsească tronul Moldovei.

- Intriga bine evidențiată: hotărârea de nestrămutat a lui Alexandru
Lăpușneanul de a reveni pe tronul Moldovei:”Dacă voi nu mă vreți eu vă vreu…”, “Să mă întorc? Mai degrabă-și va întoarce Dunărea cursul îndărapt”

- Există un singur plan narativ, planul întâmplărilor de la curtea domnească, susținut de conflictul dintre boieri și domnitor.
- Personaje puține, dar puternic conturate: Alexandru Lăpușneanul este tipul tiranului, animat de puternica ambiție de a se răzbuna, cruzimea extremă fiind principala lui trăsătură, doamna Ruxanda este exact opusul domnitorului: caracter slab, înclinată spre a nu-și asuma responsabilitatea faptelor, Motoc este prototipul intrigantului fără scrupule și al trădătorului de neam.

- Faptele sunt verosimile. Mai mult, fiind o nuvelă istorică, faptele sunt în mare parte adevăruri istorice

- “Alexandru Lăpușneanul” este o nuvelă istorică deoarece conține elemente realiste ilustrate de adevărul istoric, preluat de Constache Nerguzzi din “Letopisețul Țării Moldovei” de Grigore Ureche: ocuparea tronului Moldovei de către Alexandru Lăpușneanu pentru a doua domnie, celebrele replici “Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreu..” și “De mă voi scula, pre mulți am să popesc și eu…”, scena ospățului și a măcelului la curtea domnească, omorârea celor 47 de boieri, moartea lui Lăpușneanu.

În nuvelă, Costache Negruzzi face referiri directe la inspirarea sa din cronica lui Grigore Ureche (atunci când relatează prezentarea domniței Ruxanda: “zice hronica”, ”zice hronicarul în naivitatea sa”)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.