Conceptul dreptului

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.79

nivel: Facultate

Dreptul este indisolubil legat de evolutia generala a societatii, de particularitatile societatii in diferitele sale trepte de dezvoltare istorica. Romanii credeau in vesnicia dreptului. Acolo unde este societate exista si drept (Ubi societas ibi jus). Hugo Grotius (1583-1645), reprezentant de seama al Scolii Dreptului Natural, considera dreptul natural ca totalitatea principilor pe care ratiunea [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conceptul dreptului

Dreptul este indisolubil legat de evolutia generala a societatii, de particularitatile societatii in diferitele sale trepte de dezvoltare istorica. Romanii credeau in vesnicia dreptului. Acolo unde este societate exista si drept (Ubi societas ibi jus). Hugo Grotius (1583-1645), reprezentant de seama al Scolii Dreptului Natural, considera dreptul natural ca totalitatea principilor pe care ratiunea le dicteaza pentru satisfacera inclinarii naturale a omului pentru viata sociala.

Deci, nu este suficient apetitul social al omului, este nevoie si de ratiune care dicteaza principii, anumite precepte fundamentale. Aceste precepte priveau:1) alieni abstinentia (respectarea a tot ce e al altuia);2) promissorum implendorum obligatio (respectarea angajamentelor);3) damni culpa dati reparatio (repararea pagubelor pricinuite altora);4) poenae inter hominis meritum (pedeapsa echitabila). Acestea erau, in concceptia lui Grotius, bazele pe care se construieste dr. natural. Prin acestea el se deosebeste de dreptul pozitiv - un drept imperfect, schimbator.

Drepturile omului sunt, in conceptia curentului jusnaturalismului, cele care decurg din calitatea sa rationala. Esenta omului sta in individualitatea lui. Fiinta umana atinge destinatia ei intrucat se comporta ca purtatoare a ratiunii.
Ginta a fost forma universala de organizare a societatii primitive. Ea s-a caracterizat printr-o diviziune naturala a muncii si prin domnia obiceiului. Democratia gentilica insemna proprietatea comuna asupra pamantului si lipsa unei forte exterioare de constrangere.

Dreptul apare in orientul antic. Intre primele legiuiri se mentioneaza: Codul lui Hamurabi (Babilon), Legile lui Manu (India), Codul lui Mu (China). Codul lui Hamurabi, descoperit la Susa in 1901, cuprinde 282 articole. Acest cod edictat cu 2000 ani B.C, contine atat norme juridice, cat si norme morale si religioase. Legile lui Manu cuprind 5370 versuri si au fost edictate de catre Brahmani printr-o indelungata contributie colectiva. (,,Pedeapsa carmuieste omenirea si o protejeaza"). In Europa, primele legiuiri consemnate documentar sunt legile lui Lycurg in Sparta (sec X-lea si al XI-lea BC), Legile lui Dracon si Solon in Atena (sec. VI-lea si al V-lea BC), legea celor XII Table la romani (sec V-lea BC).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.