Conceptul de text in viziunea deconstructivista

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.65

nivel: Facultate

As mai semnala faptul ca, desi aspectele practice ale criticii deconstructiviste sunt adesea deceptionante prin caracterul lor repetitiv si previzibil, perspectiva teoretica deconstructivista, reunificand critica si filosofia (indelung despartite prin psihologie, lingvistica si semiotica), ofera sugestii innoitoare si, ceea ce mi se pare mai important, participa - inconstient - la construirea unui[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conceptul de text in viziunea deconstructivista

As mai semnala faptul ca, desi aspectele practice ale criticii deconstructiviste sunt adesea deceptionante prin caracterul lor repetitiv si previzibil, perspectiva teoretica deconstructivista, reunificand critica si filosofia (indelung despartite prin psihologie, lingvistica si semiotica), ofera sugestii innoitoare si, ceea ce mi se pare mai important, participa - inconstient - la construirea unui nou model al gandirii, consonant celui din stiintele contemporane, din fizica cuantica sau din logicile nonaristotelice [3].

Avand in vedere dominanta filosofica a deconstructivismului, voi prefata definitia "textului" prin reconstituirea sumara a reperelor fundamentale din gandirea lui Derrida pe care se intemeiaza si din care decurge aceasta definitie. Prezentarea mea se bazeaza, in acest prim capitol, pe cele trei mari lucrari publicate de Derrida in 1967: De la Grammatologie (Despre Gramatologie), in punctul de plecare un eseu asupra conceptiei lui J.-J. Rousseau cu privire la relatia dintre scriere si limbaj:

La Voix et le phenomene (Vocea si fenomenul), subintitulat Introducere in problema semnelor in fenomenologia lui Husserl si culegerea L'ecriture et la difference (Scrierea si diferenta), la care voi adauga marturiile autorului din cele trei interviuri grupate in 1972 in volumul Positions. Pentru perioada americana a lui Derrida si pentru deconstructivismul american, folosesc in primul rand manifestul scolii de la Yale, volumul lui Harold Bloom, Paul de Man, Jacques Derrida, Geoffrey Hartman si J. Hillis Miller, Deconstruction and Criticism (1979).

2.1. Premisa pe care se intemeiaza gandirea teoretica a lui J. Derrida este aceea a apartenentei sale la momentul "inchiderii" unei epoci, ceea ce insemneaza "inchiderea metafizicii" sau a modelului gandirii europene, de la filosofia lui Platon si logica lui Aristotel la fenomenologia lui Heidegger [4]. "Inchiderea" nu e sinonima cu "sfarsitul"; Derrida nu crede in "sfarsitul" sau "moartea" filosofiei, dupa cum nu crede nici in posibilitatea de a descoperi "inceputul", "originea" absoluta a vreunui fenomen, "originea" si "sfarsitul" fiind iluzii metafizice intr-un univers al devenirii pure;

caci lumea lui Derrida este lumea unei perpetue deveniri, a unei perpetue "puneri in relatie", fara puncte originare si fara momente finale [5]. "Inchiderea" are de aceea, in cazul sau, o acceptie similara celei pe care o da Heisenberg conceptului de "teorie inchisa", definita, pe de o parte, prin "necontradictia ei interna" si, pe de alta parte, prin limita externa pe care o dau grupurile noi de fenomene, ce nu mai pot fi ordonate cu ajutorul conceptelor apartinand acestei teorii [6].

"Inchiderea" metafizicii se manifesta prin dez-valuirea limitelor pe care metafizica (identificata cu modelul general al gandirii europene) si le-a impus, inconstient, reprimand violent posibilitatile diferite ale gandirii (cum ar fi policentrismul gandirii mitice sau orientale) in vederea construirii unui model rational al universului, dominat de logica aristotelica a noncontradictiei. Posibilitatile reprimate de metafizica nu pot fi insa si suprimate. Respinse la nivelul sistemului (sistemelor) filosofic(e), ele transpar totusi la nivelul scriiturii sau al textului, printr-un fel de freudiana "reintoarcere a refulatului".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.