Conceptul de stres psihic

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.88

nivel: Liceu

In cazul preexistentei diverselor maladii, SP va realiza o agravare sau o redesteptare din stadiul lor de acalmie. Aparitia in plan psihic a unor evaluari de strategii fata de o posibila repetare a confruntarii cu acelasi agent stresant (sau altii similari) poate avea: un ecou afectiv favorabil (in caz de dominare a situatiei), cu sporirea increderii in propriile forte, si un ecou afectiv nefavora[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conceptul de stres psihic

In cazul preexistentei diverselor maladii, SP va realiza o agravare sau o redesteptare din stadiul lor de acalmie. Aparitia in plan psihic a unor evaluari de strategii fata de o posibila repetare a confruntarii cu acelasi agent stresant (sau altii similari) poate avea: un ecou afectiv favorabil (in caz de dominare a situatiei), cu sporirea increderii in propriile forte, si un ecou afectiv nefavorabil (realizarea esecului) cu efecte potential psihopatologice; SP este inevitabil dar controlabil. In comparatie cu alte forme de stres, SP implica in primul rand starea psihologica a organismului.

In literatura se subliniaza faptul ca SP poate fi de doua feluri: primar si secundar. El are un caracter "primar" atunci cand este rezultatul unei agresiuni receptionate in sfera psihicului (conflicte si suprasolicitari psihice mediate de stimulii verbali dar si realizate prin concentrarea atentiei, cu evocarea sau persistenta unor imagini, sentimente etc.) si un caracter "secundar" atunci cand este o reactie de insotire ori chiar de constientizare a unui stres fizic caruia i se acorda o semnificatie de amenintare.

Agentii stresori psihici sunt in marea lor majoritate stimuli verbali (incluzand si limbajul interior). Semnificatia lor pentru individ ii diferentiaza net de toti ceilalti agenti stresori (fizici, chimici etc.). O caracteristica a acestor agenti este caracterul lor potential de a produce SP, validat numai de semnificatia de amenintare, prejudiciu, nocivitate in general, pe care le-o ofera subiectul agresionat. De asemeni unul si acelasi eveniment stresor psihic nu produce de fiecare data un SP la acelasi individ, atat din cauza "dispozitiei de moment", cat si semnificatiei diferite ce i se confera in momentele respective.

Un rol deosebit in aparitia si intensitatea SP il au particularitatile individuale (genetice, cognitive, afective, motivationale, volitionale etc.). Toate aceste particularitati - modelate de experienta de viata familiala si profesionala a subiectului (incluzand evenimentele psihotraumatizante anterioare), inclusiv de o serie de afectiuni somatice si mai ales psihice (nevrozele in special) - sunt implicate in raspunsul individului la un stresor psihic potential, contribuind la conferirea unei semnificatii nocive, imaginare sau reale, capabile sa conduca la "intrarea in starea de SP". Lazarus, cit. [22, p. 13], considera semnificatia atribuita agentului stresor ca pe un eveniment capabil sa contribuie la diferentierea unui stres psihic de un alt tip de stres (sau, cum afirma
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.