Conceptul de stres psihic

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.61

nivel: Facultate

Conceptul de stres psihic
În literatură se subliniază faptul că SP poate fi de două feluri: primar și secundar. El are un caracter "primar" atunci când este rezultatul unei agresiuni recepționate în sfera psihicului (conflicte și suprasolicitări psihice mediate de stimulii verbali dar și realizate prin concentrarea atenției, cu evocarea sau persistența unor imagini, sentimente etc.) și un c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conceptul de stres psihic

Conceptul de stres psihic
În literatură se subliniază faptul că SP poate fi de două feluri: primar și secundar. El are un caracter "primar" atunci când este rezultatul unei agresiuni recepționate în sfera psihicului (conflicte și suprasolicitări psihice mediate de stimulii verbali dar și realizate prin concentrarea atenției, cu evocarea sau persistența unor imagini, sentimente etc.) și un caracter "secundar" atunci când este o reacție de însoțire ori chiar de conștientizare a unui stres fizic căruia i se acordă o semnificație de amenințare.

Conceptul de stres psihic
Agenții stresori psihici sunt în marea lor majoritate stimuli verbali (incluzând și limbajul interior). Semnificația lor pentru individ îi diferențiază net de toți ceilalți agenți stresori (fizici, chimici etc.). O caracteristică a acestor agenți este caracterul lor potențial de a produce SP, validat numai de semnificația de amenințare, prejudiciu, nocivitate în general, pe care le-o oferă subiectul agresionat.

Conceptul de stres psihic
Deasemeni unul și același eveniment stresor psihic nu produce de fiecare dată un SP la același individ, atât din cauza "dispoziției de moment", cât și semnificației diferite ce i se conferă în momentele respective.
Un rol deosebit în apariția și intensitatea SP îl au particularitățile individuale (genetice, cognitive, afective, motivaționale, voliționale etc.).

Toate aceste particularități - modelate de experiența de viață familială și profesională a subiectului (incluzând evenimentele psihotraumatizante anterioare), inclusiv de o serie de afecțiuni somatice și mai ales psihice (nevrozele în special) - sunt implicate în răspunsul individului la un stresor psihic potențial, contribuind la conferirea unei semnificații nocive, imaginare sau reale, capabile să conducă la "intrarea în starea de SP". Lazarus, cit. [22, p. 13], consideră semnificația atribuită agentului stresor ca pe un eveniment capabil să contribuie la diferențierea unui stres psihic de un alt tip de stres (sau, cum afirmă - în mod repetat - Selye, "important este nu ceea ce ți se întâmplă, ci felul în care reacționezi!").

Aceasta poate fi explicația de ce unele persoane prezintă o sensibilitate crescută în plan psihic la acțiunea unor stresori minori, banali, fiind mai predispuse astfel la apariția SP. Această sensibilitate a fost denumită "vulnerabilitate la stres", termen ce desemnează o receptivitate psihică crescută față de stresorii psihogeni capabilă să conducă la apariția SP. În acest context, consideră Iamandescu [[4]], dacă ar fi să se vorbească de o vulnerabilitate, ar trebui mai degrabă să ne referim la vulnerabilitatea unor organe și aparate (inclusiv a psihicului) la stresul psihic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.