Conceptul de simbol

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.79

nivel: Liceu

Cele doua tipuri de simboluri sunt complementare; ambele sunt specific umane si necesare in comunicare. O comunicare strict discursiva este imposibila intr-o comunitate umana. Orice incercare traducere in cuvinte a unui gest va fi intotdeauna incompleta. De aceea, aceste doua tipuri de simboluri sunt ireductibile unul la celalalt dar, in acelasi timp, complementare in interpretarea sensurilor pe c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conceptul de simbol

Cele doua tipuri de simboluri sunt complementare; ambele sunt specific umane si necesare in comunicare. O comunicare strict discursiva este imposibila intr-o comunitate umana. Orice incercare traducere in cuvinte a unui gest va fi intotdeauna incompleta. De aceea, aceste doua tipuri de simboluri sunt ireductibile unul la celalalt dar, in acelasi timp, complementare in interpretarea sensurilor pe care le degaja. Afirmatia este plauzibila daca avem in vedere ca simbolul seamana cu ceea ce simbolizeaza, "el nu se limiteaza sa reprezinte intr-un mod cu totul conventional si arbitrar realitatea simbolizata, ci o incarneaza, ea traieste in el".

Conceptul de simbol este folosit cu diferite sensuri, de aceea se impune sa distingem intre imaginea simbolica si ceilalti termeni cu care este adesea confundat: emblema, atributul, alegoria, metafora, analogia, simptomul, parabola, apologul. Emblema este definita drept "o figura vizibila, adoptata in mod conventional pentru a reprezenta o idee, o entitate fizica sau morala, drapelul este emblema patriei, laurul cea a gloriei".

Atributul constituie "un fapt sau o imagine care serveste drept semn distinctiv unui anumit personaj, unei colectivitati, unei figuri istorice sau legendare: aripile sunt atributul unei societati de navigatie aeriana; roata cel a unie companii feroviare, maciuca atributul lui Hercule, balanta cel al justitiei". Alegoria este definita ca "o reprezentare sub forma umana (cazul cel mai des intalnit), animala sau vegetala a unei fapte de pomina a unei situatii, virtuti sau a unei fiinte abstracte. O femeie inaripata este alegoria victorie, cornul abundentei - alegoria prosperitatii".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.