Conceptul de promovare in comunicarea de marketing

3x puncte

categorie: Marketing

nota: 9.97

nivel: Facultate

Intr-o economie actuala un produs sau un serviciu bun cu un canal de distributie adecvat, cu un pret corespunzator nu se impune intotdeauna de la sine fiind nevoie si de o alta forta care sa sensibilizeze clientii potentiali, sa le influenteze comportamentul de cumparare si de consum. Aceasta forta este promovarea. Indiferent de natura produsului sau serviciului oferit promovarii ii revine rolul d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conceptul de promovare in comunicarea de marketing

Intr-o economie actuala un produs sau un serviciu bun cu un canal de distributie adecvat, cu un pret corespunzator nu se impune intotdeauna de la sine fiind nevoie si de o alta forta care sa sensibilizeze clientii potentiali, sa le influenteze comportamentul de cumparare si de consum. Aceasta forta este promovarea. Indiferent de natura produsului sau serviciului oferit promovarii ii revine rolul de "functie linie" ce concura la bunastarea firmei, la atingerea obiectivelor propuse.

Notiunea de promovare provine de la latinescul "promovare" adica a pune, a scoate in fata, a comunica. Encicloperia Larousse o defineste ca o tehnica speciala, avand drept scop obtinerea unui volum mai mare de vanzari de catre o intreprindere prin diverse actiuni caracteristice retelei de vanzare(de fapt promovarea vanzarilor).
Alti specialisti apreciaza ca promovarea reprezinta cercetarea, studierea, punerea la punct si aplicarea tuturor ideilor si initiativelor care concura la coordonarea, ameliorarea si dezvoltarea vanzarilor.

In sens larg insa si din ce in ce mai acceptat promovarea este o activitate de marketing care nu urmareste exclusiv sporirea volumului vanzarilor, ci si cercetarea, cautarea unei bune satisfaceri a cerintelor consumatorului cu realizari economice cat mai bune pentru intreprindere. Altfel spus, transmiterea permanenta pe diverse cai a unor mesaje destinate informarii clientilor potentiali asupra produselor, sprijinirea si influentarea procesului de vanzare, cu intentia de a dezvolta o atitudine pozitiva fata de produs si firma, de a provoca modificari favorabile in mentalitatea si obiceiurile de cumparare si consum a acestora.

Promovarea vizeaza in acelasi timp mesaje emise si transmise pe diverse cai agentilor vizati de unde reiese si legatura dintre promovare si sistemul de comunicare a firmei - sistem ce presupune politici si instrumente ca publicitate, reclama, promovarea vanzarilor, vanzarile personale, relatii cu publicul etc. Politica promotionala a unei intreprinderi nu se reduce numai la promovarea vanzarilor si reclama, ea cuprinzand si alte activitati diferite prin continut si forme de realizare cum sunt in primul rand publicitatea si relatiile cu publicul.

Intre aceste componente exista deosebiri sesizabile, datorate in primul rand sursei lingvistice: zona anglo-saxona a Europeri si SUA prefera advertisind, definit ca activitate prin care se actioneaza asupra consumatorului direct, stimuland actul cumpararii, activitate ce presupune mijloace platite de transmitere a mesajului; in timp ce latinii folosesc cu predilectie publicitate (termen larg raspandit si in Romania). Polemicile continua, dar putem concluziona ca ambele abordari sunt acceptate, cu precizarea ca publicitatea, completata si de relatiile cu publicul actioneaza indirect asupra consumatorilor - prima prin imaginea produsului pe care o creaza si o transmite publicului, iar a doua prin informarea consumatorilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.