Conceptul de precautie versus analiza de risc

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.21

nivel: Facultate

In primul rand notiunea de absenta a certitudinii indica faptul ca principiul precautiei nu trebuie sa se aplice decat la situatiile de dubiu, ce implica o cunoastere incompleta a efectelor produse. Ceea ce conduce la identificarea unei prime diferente intre domeniul analizei de risc (si in particular aprecierea riscului ce are ca obiectiv estimarea riscului) si cel al principiului precautiei, est[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conceptul de precautie versus analiza de risc

In primul rand notiunea de absenta a certitudinii indica faptul ca principiul precautiei nu trebuie sa se aplice decat la situatiile de dubiu, ce implica o cunoastere incompleta a efectelor produse. Ceea ce conduce la identificarea unei prime diferente intre domeniul analizei de risc (si in particular aprecierea riscului ce are ca obiectiv estimarea riscului) si cel al principiului precautiei, este faptul ca acesta se limiteaza la riscurile potentiale.

Principiul precautiei apare ca un instrument de gestionare a riscurilor potentiale. Acesta se refera la luarea de masuri pentru a se preveni o posibilitate de risc. Ori, exista un numar cvasiinfinit de riscuri potentiale si deci, ca efect, este posibil sa se formuleze "a priori" cerinte pentru toate actiunile intreprinse. Din moment ce riscul perceput este totodata mai mare, atunci cand consecintele sunt insuficient cunoscute, gestionarea riscului se regaseste intr-o situatie delicata si in dilema, cand trebuie sa se hotarasca pana unde se poate ajunge cu masurile ce trebuie luate.

Daca acceptarea riscului potential este cea mai pesimista abordare, in mod practic, nu mai trebuie sa limitam perceptia riscului ce poate conduce imediat la punerea in aplicare a masurilor de gestionare a acestuia. Campul de actiune a principiului de precautie, asa cum a fost definit de instantele internationale, este clar riscul de mediu si implica promovarea unei atitudini responsabile fata de aspectele ecologice. Principiul precautiei a devenit rapid o regula a actiunilor sanitare veterinare sau sanitare (vezi scandalul encefalopatiilor spongiforme sau cel al sangelui contaminat cu agentul HIV).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.