Conceptul de organizatie

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.73

nivel: Facultate

Singura cale de a infrange aceste limite este, in conceptia lui Barnard, actiunea sociala de cooperare. O organizatie apare atunci cand sunt indeplinite cel putin doua conditii: exista persoane capabile sa comunice intre ele;doresc sa contribuie, prin actiune, la realizarea unui scop comun. Intentia de a contribui, prin actiune, la realizarea unui scop comun inseamna, de fapt, acceptarea de catre [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conceptul de organizatie

Singura cale de a infrange aceste limite este, in conceptia lui Barnard, actiunea sociala de cooperare. O organizatie apare atunci cand sunt indeplinite cel putin doua conditii: exista persoane capabile sa comunice intre ele;doresc sa contribuie, prin actiune, la realizarea unui scop comun. Intentia de a contribui, prin actiune, la realizarea unui scop comun inseamna, de fapt, acceptarea de catre individ a necesitatii coordonarii si cooperarii prin renuntarea la conducerea personala.

Referitor la ratiunea aparitiei si existentei organizatiilor, H.G. Hicks, (1967) sintetizeaza principalele avantaje care determina oamenii sa se organizeze. Prin organizatii, arata el, omul poate face cel putin trei lucruri pe care nu le poate face singur:1) isi poate dezvolta potenta si propriile capacitati;2) isi poate reduce timpul realizarii unui obiectiv;3) se poate bucura de avantajele cunoasterii acumulate de generatiile anterioare.

O organizatie este un sistem structurat de interactiune a oamenilor in scopul realizarii unor obiective comune.Conceptul de organizatie astfel definit are cateva implicatii importante:1) implica existenta unor obiective comune sau scopuri organizationale;2) succesul sau esecul unei organizatii in realizarea obiectivelor sale depind in mare masura de calitatea interactiunilor dintre membri;

3) interactunile dintre oameni se realizeaza in cadrul unei structuri organizationale specifice, al carei scop este acela de integrare si coordonare a tuturor resurselor necesare atingerii obiectivelor organizationale.Din punctul de vedere al conducerii unei organizatii, problema esentiala a motivatiei se refera la determinarea mijloacelor prin care membrii organizatiei, fiecare cu propriile necesitati si cu propria personalitate, pot fi stimulati sa contribuie pozitiv si eficient la indeplinirea obiectivelor stabilite.

Succesul sau esecul activitatii de conducere cu privire la rezolvarea acestei probleme depinde insa, in mare masura, de intelegerea procesului motivational care leaga necesitatile si motivele individuale ale muncii de obiectivele organizationale. Factorii care declanseaza, energizeaza si impulsioneaza omul in activitate circumscriu domeniului motivatiei. Ei sunt deosebit de diversi, putandu-se identifica prin manifestari cum ar fi trebuintele, atractiile, interesele, convingerile, aspiratiile, visele, intentiile, tendintele, scopurile, idealurile s.a.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.