Conceptul de management al productiei moderne

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.60

nivel: Facultate

Intelegerea modului modern de organizare a productiei devine un element cheie pentru explicarea structurii si functionarii aparatului productiv. In fapt, aceasta organizare a productiei trebuie sa fie examinata intr-un context mai larg: in cursul si pe masura dezvoltarii sale, economia industriala devine din ce in ce mai complexa, cu o dubla tratare a specializarii, si anume:

- mult[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conceptul de management al productiei moderne

Intelegerea modului modern de organizare a productiei devine un element cheie pentru explicarea structurii si functionarii aparatului productiv. In fapt, aceasta organizare a productiei trebuie sa fie examinata intr-un context mai larg: in cursul si pe masura dezvoltarii sale, economia industriala devine din ce in ce mai complexa, cu o dubla tratare a specializarii, si anume:

- multiplicarea secventelor in procesul de transformare a materiilor prime in produse finite;
- dezvoltarea functiunilor de service care preced, insotesc sau prelungesc procesul de fabricatie in sensul strict, pentru a ameliora eficacitatea factorilor angajati.

In conditiile schimbarilor calitative generate de tranzitia la economia moderna de piata si a amploarei pe care o ia ritmul rapid al cuceririlor stiintei si tehnicii, managementul productiei constituie o problema esentiala, de rezolvarea careia depinde nivelul eficientei economice si gradul de profitabilitate al societatii comerciale sau al regiei autonome.

Directiile si componentele interinfluentarii dintre managementul productiei si ridicarea continua a eficientei economice si a nivelului profitului se desprind si mai pregnant din precizarea conceptului de management al productiei.

DELIMITARI CONCEPTUALE
Plecand de la specificul procesului de productie, ca loc de intalnire al factorului uman, al materialului si al masinii pentru a fabrica produse in conditii de fezabilitate si protectie sociala, se cuvine sa ne referim, pe scurt, la elementele conceptuale ale managementului productiei.

Aceasta necesitate este pusa in evidenta de faptul ca managementul productiei opereaza cu metode, tehnici si instrumente care, aplicate corect si cu luarea in considerare a specificului procesului de productie in intreprinderea considerata, pot contribui la valorificarea operativa si competenta a rezultatelor tehnico-productive si economico-financiare a intregii activitati productive si asigura interventia in scop de corectie, atunci cand se inregistreaza erori fata de strategia compartimentului de productie.

Componenta a managementului general al firmei, managementul productiei reprezinta un proces de stabilire constienta si de atingere a obiectivelor derivate ce revin principalelor sale domenii de actiune (fabricarea produselor, pregatirea productiei, mecano-energetic, asigurarea calitatii productiei, SDV-urile, metrologia), cu utilizare eficienta a resurselor informationale, umane, materiale si financiare.

Orientat spre ansamblul activitatilor de baza, auxiliare si de servire, managementul productiei detine un rol deosebit in cadrul intreprinderii, deoarece de coerenta, calitatea si capacitatea de cuprindere a acestuia depind rezultatele activitatilor de productie, cu principalele lor componente: programarea, lansarea si urmarirea productiei, intretinerea si repararea utilajelor, producerea si gospodarirea energiei, realizarea si utilizarea sculelor, dispozitivelor si verificatoarelor, sistemul de asigurare a calitatii, transportul intern si manipularea, activitatea de metrologie. Desfasurarea normala a managementului productiei constituie una din conditiile necesare realizarii scopurilor si obiectivelor fundamentale ale intreprinderii.

Semnificatia managementului productiei este data de faptul ca in acest domeniu se regasesc optiunile fundamentale, elementele esentiale ale strategiei generale, problematica de baza a utilizarii capacitatilor, definirea criteriilor referitoare la productivitate, chestiunile majore privitoare la costuri si profit.

Ne aflam in fata unor functiuni si metode ale managementului productiei cu semnificative implicatii asupra cresterii profitului, a eficientei economice si sociale.Conceptul de management al productiei moderne presupune imbinarea stiintifica si folosirea superioara in procesul de productie a resurselor materiale, banesti si umane, in scopul executarii unei anumite cantitati de produse, de o anumita calitate, la termenele stabilite si cu cheltuieli minime de productie.

Conceptul de management al productiei moderne abordeaza tehnici care, aplicate corect, se dovedesc utile si pot fi destinate verificarii eficientei desfasurarii operatiilor, asimilarii unor produse sau extinderii productiei curente. De asemenea, ele pot fi folosite pentru corectarea unor erori ce s-au manifestat in procesul de productie, pentru asigurarea ritmicitatii in productie, pentru introducerea unor noi tehnologii, precum si pentru implementarea unor masuri care vizeaza crearea unui avans real fata de competitori.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.