Conceptul de functie a produsului - clasificarea functiilor

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.71

nivel: Facultate

Prin urmare, suma tuturor functiilor produsului, care satisfac cerintele utilizatorilor constituie valoarea de intrebuintare totala a produsului.Un produs este creditat ca valoros daca poseda functiile cerute pe piata. O functie ceruta (deci necesara) dar nerealizata nu poate fi compensata de alte functii.In fond, ideea, in sine, nu este o descoperire noua, produsele sunt fabricate, de cand exista[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conceptul de functie a produsului - clasificarea functiilor

Prin urmare, suma tuturor functiilor produsului, care satisfac cerintele utilizatorilor constituie valoarea de intrebuintare totala a produsului.Un produs este creditat ca valoros daca poseda functiile cerute pe piata. O functie ceruta (deci necesara) dar nerealizata nu poate fi compensata de alte functii.In fond, ideea, in sine, nu este o descoperire noua, produsele sunt fabricate, de cand exista productie, pentru ca sunt utile (au functii) si satisfac o anumita necesitate. Noutatea consta in modul de a privi motivatia costurilor: nu in raport cu un corp material ci in raport cu serviciile pe care le obtin beneficiarii (consumatorii) de la acesta.

De altfel, baza metodei de lucru in ingineria valorii o constituie descompunerea produsului in subansamble de utilitati (functii), fiecare dintre ele reprezentand o valoare de intrebuintare partiala si evaluarea costurilor acestor functii ale produsului. Apare astfel un element nou de motivare si evaluare a costurilor de productie: nu o structura fizica mai mult sau mai putin complicata, ci un ansamblu de calitati care-i confera produsului valoare de intrebuintare totala.
Functia se poate materializa prin intermediul unui purtator (suport) material, justificand in acelasi timp productia de bunuri.

Insa, conform principiului conceptiei integrale, obiectul de studiu al ingineriei valorii il constituie produsul marfa -ca suma de utilitati care corespund unor cerinte sociale si nu parti izolate ale acestuia.
Componentele si subansamblurile produselor exista numai ca suport material al functiilor, fara a raspunde izolat unor cereri de piata. De aceea, separarea pe subansambluri (deci pe functii) a produsului se efectueaza numai pana acolo unde acestea corespund unor valori de intrebuintare elementare distincte.

Fiecare functie are un cost de productie, care trebuie calculat cat mai exact posibil si justificat prin efectul util al functiei. De regula, costul functiei rezulta din costul purtatorului material al functiei.
Exista mai multe criterii de clasificare a functiilor produselor, cel mai important si mai rational fiind modul cum acestea sunt percepute de cumparatori.

Astfel, dupa natura lor si posibilitatile de masurare, precum si dupa modul cum sunt percepute de utilizatori, functiile se impart in doua grupe mari:
- functii obiective;
- functii subiective.
Functiile obiective sunt caracterizate prin dimensiuni tehnice obiectiv masurabile cu ajutorul uneia sau mai multor unitati de masura.

De exemplu, functia unui motor electric de a transforma energia electrica in energie mecanica are intotdeauna o dimensiune tehnica in wati (putere utila debitata) care poate fi masurata precis de cei carora le este destinat produsul.Aici trebuie facuta observatia ca o dimensiune tehnica obiectiv perceptibila nu inseamna ca este si obiectiv determinata, caci aceeasi dimensiune tehnica poate duce la efect util diferit, in functie de consumator.

De aceea, studiile de ingineria valorii, cu posibilitatile oferite de diferite stiinte, vin sa stabileasca cat mai rational aceste dimensiuni, care au influente benefice asupra costurilor de productie si asupra raportului dintre valoarea de intrebuintare si costurile de productie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.