Conceptul de firma de afaceri

1x punct

categorie: Management

nota: 9.68

nivel: Facultate

Definirea conceptului de intreprindere a generat, in timp, mai mult de 100 de definitii:Peter Drucker - considera ca firma reprezinta "o masina de maximizat fortele umane". Drucker afirma ca, daca un individ competent in probleme de productie, dar ignorant in cele de management, daca acesta lucreaza singur, nu va putea rezista mult timp. In schimb, afla t in cadrul unei firme, acest specialist va [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conceptul de firma de afaceri

Definirea conceptului de intreprindere a generat, in timp, mai mult de 100 de definitii:Peter Drucker - considera ca firma reprezinta "o masina de maximizat fortele umane". Drucker afirma ca, daca un individ competent in probleme de productie, dar ignorant in cele de management, daca acesta lucreaza singur, nu va putea rezista mult timp. In schimb, afla t in cadrul unei firme, acest specialist va putea fi perfect utilizabil, iar lacunele sale nu mai au nici o importanta, pentru ca vor fi anihilate de cunostintele altor persoane specializate in problemele respective.

Alain Cotta - sustine ca intreprinderea este "un ansamblu de factori de productie reuniti sub activitatea unui individ sau a unui grup, cu scopul obtinerii unui profit banesc (castig), ca urmare a producerii de bunuri si servicii destinate pietei, vanzarii cu profit". Aceasta definitie se numara printre cele mai remarcate, pentru ca se refera la factorii de productie (input-urile) si la iesirile de bunuri si servicii (output-urile).

Victor Beretta - aseamana firma cu "un sistem deschis, de tip biologic, care transforma resurse variate in vederea atingerii abiectivelor esentiale si existand in simbioza cu mediul sau ambiant".Gyorg Wohe - defineste intreprinderea ca fiind "o unitate economica pe deplin organizata, in care factorii de productie sunt combinati rational, in scopul producerii de bunuri materiale si de a pune la dispozitie servicii destinate pietei".

Intreprinderea reprezinta o unitate economica, producatoare, de baza, ce se caracterizeaza prin:un gen specific de activitate, functionalitate si organizare tehnologica;capacitatea de a produce anumite bunuri, de a se conduce si autogestiona;autonomie financiara.Francois Perroux - considera ca intreprinderea este "un microcosmos al economiei de piata moderne; ea este inima productiei, schimburilor si repartitiilor".O definitie apartinand americanilor sustine ca: "Firma reprezinta o entitate socio-economica care desfasoara o activitate lucrativa pe cont propriu si plateste impozit".

3.1. DEFINIREA MANAGEMENTULUI INTERNATIONAL. DELIMITARI CONCEPTUALE
Managementul international este un management intercultural din cel putin doua puncte de vedere:se refera la raporturi ce se stabilesc intre tari diferite, deci, intre spatii culturale diferite;are in vedere interactiuni intre organizatii (firma, clientii, concurenta, etc) care au valori si comportamente diferite.

Abordarea interculturala este o caracteristica definitorie a teoriei si practicii managementului international.
Managementul international s-a conturat ca o componenta distincta a stiintei managementului. Abordarile privind managementul international sunt nuantate, diversificate.

Definirile acestui termen impun sublinierea urmatoarelor delimitari conceptuale:
1. Managementul global - notiune prin care se intelege, de regula, managementul societatii multinationale;
2. Managementul comparat - studiaza procesele si relatiile manageriale din organizatii care functioneaza in contexte culturale, natiuni diferite.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.