Conceptul de crestere economica - Dezvoltarea economica durabila

3x puncte

categorie: Economie

nota: 7.50

nivel: Facultate

Obiectivul general al dezvoltarii durabile este de a gasi un optim de interactiune si compatibilitate a patru sisteme: economic, uman, ambiental si tehnologic, intr-un proces dinamic si flexibil de functionare. Nivelul optim corespunde acelei dezvoltari de lunga durata care poate fi sustinuta de catre cele patru sisteme.

Cerintele minime pentru realizarea dezvoltarii durabile inclu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conceptul de crestere economica - Dezvoltarea economica durabila

Obiectivul general al dezvoltarii durabile este de a gasi un optim de interactiune si compatibilitate a patru sisteme: economic, uman, ambiental si tehnologic, intr-un proces dinamic si flexibil de functionare. Nivelul optim corespunde acelei dezvoltari de lunga durata care poate fi sustinuta de catre cele patru sisteme.

Cerintele minime pentru realizarea dezvoltarii durabile includ:
- redimensionarea cresterii economice, avand in vedere accentuarea laturilor calitative ale productiei;
- eliminarea saraciei in condiTiile satisfacerii nevoilor esentiale: un loc de munca, hrana, energie, apa, locuinta si sanatate;
- asigurarea cresterii populatiei la un nivel acceptabil (reducerea
cresterii demografice necontrolate);
- conservarea si sporirea resurselor naturale, intretinerea diversitaTii ecosistemelor, supravegherea impactului dezvoltarii economice asupra mediului;
- reorientarea tehnologica si punerea sub control a riscurilor acesteia;
- descentralizarea formelor de guvernare, cresterea gradului de participare la luarea deciziilor privind mediul si economia.

Din sfera larga a optiunilor posibile, trei sunt considerate esentiale: longevitatea, educaTia si standardul de viata. Acestea stau la baza indicelui dezvoltarii umane (IDU) care ofera o masura simplificata, dar utila, a unei realitati complexe. Indicatorii utilizati la calcularea IDU sunt: speranta de viata, gradul de alfabetizare si gradul de cuprindere in invatamant, ce reflecta nivelul de educatie, PIB pe locuitor, ca masura a standardului de viata. Dezvoltarea durabila nu este un scop in sine, ci un mijloc pentru a stimula progresul tehnic si economic, prin distribuirea mai echitabila a efectelor sale asupra generatiilor prezente si viitoare.

Recunoasterea dependentei dezvoltarii economice de resursele naturale si starea lor fizica si formularea conceptului de dezvoltare au loc in cadrul unei confruntari indelungate intre diferite conceptii privind protectia mediului natural, din care mentionam: concepTia geoconcentrica, cea biocentrica si cea antropocentrica. Conceptia geocentrica face din protectia Terrei, a factorilor naturali, un scop in sine, pamantul urmand a fi aparat fara rezerve. In aceasta conceptie, omul este doar unul din elementele ce se cer conservate pentru ca natura sa ramana neatinsa in puritatea ei.

O asemenea conceptie a condus la ideea de crestere economica zero. Conceptia biocentrica aseaza in centrul preocuparilor ecologice organismele vii, indeosebi formele de viata nonumane. Se pretinde ca omul sa nu intervina in viata speciilor decat in scopul protejarii lor. Conceptia antropocentrica are ca punct de sprijin ideea conform careia totul trebuie subsumat trebuintelor crescande si tot mai diverse ale oamenilor. Desigur, a considera ca omul are dreptul sa faca orice constituie o grava eroare.

Retinand elementele comune, raTionale si utile ale acestor trei conceptii privind protecTia mediului natural, se poate ajunge la una generalizatoare – conceptia reconcilierii omului cu natura si cu sine insusi. Acest concept presupune respect fata de legile naturii in activitatea economica, respect pentru echilibrul ecologic, pentru sanatatea Terrei, pentru progresul social. O asemenea conceptie conduce la prevenirea deteriorarii conditiilor de mediu, care este pe deplin posibila, in condiTiile compatibilitaTii dintre dezvoltarea productiei si mediul inconjurator.

Ecodezvoltarea
Notiunea de ecodezvoltare a fost introdusa, in 1972, de catre Maurice Sliong, secretar general al ConferinTei de la Stockholm asupra mediului, castigand tot mai mult teren, pana in prezent. Ideea de ecodezvoltare orienteaza cercetari si inspira proiecte concrete ale PNUD si alte programe ale organizaTiilor specializate de pe langa ONU. Dezvoltarea ecologica sau ecodezvoltarea reprezinta cresterea economica in stransa corelatie si intercondiTionare cu legile mediului ambiant, ale echilibrului ecologic. Ecodezvoltarea este orientata spre satisfacerea unor cerinte practice concrete, dar si de lunga durata, propunand armonie si complexitate, excluzand orientarea unilaterala spre o ramura sau alta a industriei.

In cadrul strategiei de ansamblu privind politicile de protectie a mediului, in prezent, se disting urmatoarele obiective:
a) stabilizarea populatiei lumii, cu o legislatie destinata sa creeze in
fiecare din tarile lumii conditii necesare pentru asa zisa tranzitie demografica – trecerea de la un echilibru dinamic, cu rata ridicata a natalitatii si mortalitatii, la un echilibru stabil, cu rate de natalitate si mortalitate scazute;

b) crearea si dezvoltarea rapida a unor tehnologii corespunzatoare ecologic – special, in domeniul energiei, transportului, agriculturii, constructiei de locuinte proceselor de fabricatie - capabile sa se adapteze la progresul economic fara sa degradeze mediul;

c) realizarea unor transformari radicale prin care sa se masoare impactul deciziilor economice asupra mediului, consecintele ecologice atat in alegerea pietelor indivizilor sau companiilor, cat si in optiunile macroeconomice mai largi, ale natiunilor;

d) negocierea si aprobarea unor noi acorduri internationale, prin care sa se asigura cadrul legislativ, interdictii speciale, mecanisme de constrangere, planificare operativa angajamente reciproce, penalizari etc.; aceste acorduri trebuie sa fie sensibile la marile decalaje de capacitate si necesitate intre natiunile nedezvoltate si cele dezvoltate;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.