Conceptul de credit si formele acestuia

1x punct

categorie: Finante-banci

nota: 9.89

nivel: Facultate

Furnizorul X remite din gestiunea de marfuri, servicii, lucrari etc. unui beneficiar Y (debitorul), fara ca acesta sa achite imediat contravaloarea acestora. Furnizorul ofera astfel beneficiarului posibilitatea sa valorifice marfurile remise; pretinde insa sa I se achite la o scadenta stabilita in baza unui contract, de catre debitor, suma aferenta, insotita de un adios care poarta numele de doban[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conceptul de credit si formele acestuia

Furnizorul X remite din gestiunea de marfuri, servicii, lucrari etc. unui beneficiar Y (debitorul), fara ca acesta sa achite imediat contravaloarea acestora. Furnizorul ofera astfel beneficiarului posibilitatea sa valorifice marfurile remise; pretinde insa sa I se achite la o scadenta stabilita in baza unui contract, de catre debitor, suma aferenta, insotita de un adios care poarta numele de dobanda.

Creditul a aparut din necesitatea stingerii obligatiilor dintre diferiti agenti economici, process caruia nu-I poate face fata moneda lichida, in aceasta perspective creditul reprezentand o parghie a desfasurarii orcarui process economic.

Creditul prezinta trei aspecte esentiale:
- existenta unei disponibilitati la unii agenti economici si acceptarea de catre acestia sa le cedeze (imprumut) altor agenti (debitori);
- pierderea temporara a unor drepturi de catre cel care acorda imprumutul (imprumutant);
- obligativitatea imprumutatului de a restitui imprumutul la un termen numit scadenta, insotit in mod obligatoriu de dobanda.

Caracteristicile creditului
In amplitudinea sa, relatia de creditare evidentiaza un set de caracteristici, prin care I se delimiteaza sfera si se caracterizeaza continutul.
a) Subiectele relatiei de credit, creditorul si debitorul, acopera o mare diversitate in ceea ce priveste apartenenta la structurile social-economice, motivatia angajarii intr-un raport de credit si durata acestui angajament etc. Dupa natura participantilor la procesul de creditare, acestia pot fi grupati in trei categorii cu ampla cuprindere: intreprinderile, populatia, statul.
b) Promisiunea de rambursare, elemental essential al relatiei de credit, presupune riscuri care necesita, in consecinta, angajarea unor garantii.

In raporturile de credit riscurile probabile sunt riscul de nerambursare, si riscul de imobilizare.Riscul de nerambursare consta in probabilitatea intarzierii platii sau a incapacitatii de plata datorita conjuncturii, dificultatilor sectoriale, deficientelor imprumutatului. Prevenirea riscului se poate realize prin diversificarea sa sau prin garantarea imprumutului.Riscul de imobilizare survine la banca sau la detinatorul de depozite, care nu sunt in masura sa satisfaca cererile titularilor de depozite, din cauza unei gestiuni nereusite a creditelor acordate. Prevenirea unui asemenea risc se poate obtine prin administrarea judicioasa a depozitelor si creditelor de catre banci, angajarea de credite pe hartii de valoare, mobilizarea efectelor prin rescont si prin alte operatiuni.

In acest sens, banca trebuie sa-si intareasca pozitia sa de creditare prin garantii personale si garantii reale.Garantia personala este angajamentul luat de o terta persoana de a plati, in cazul in care debitorul este in incapacitate. Garantia poate fi simpla si solidara.
Garantia reala cuprinde dreptul de retinere, gajul, ipoteca si privilegiul.Dreptul de retinere permite creditorilor sa retina un bun corporal, proprietate a debitorului, atata timp cat el nu a fost achitat integral.

Gajarea este actul prin care debitorul remite creditorului un bun in garantia creditului, gajul. Aceasta poate avea loc cu sau fara deposedare.Ipoteca este actul prin care debitorul acorda creditorului dreptul asupra unui imobil, fara deposedare si cu publicitate, conferandu-i creditorului dreptul de preferinta si dreptul de urmarire. Ipoteca poate fi legala, convenita sau juridical.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.