Conceptul de cost al capitalului

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.83

nivel: Facultate

Un alt autor defineste capitalul ca fiind "acel factor de productie care consta in ansamblul bunurilor produse si folosite pentru obtinerea altor bunuri materiale si servicii, destinate vanzarii, cu avantaj economic, profit". Capitalului i se atribuie, in acelasi loc, urmatoarele caracteristici: este un rezultat al proceselor economice anterioare; consta in bunuri intermediare, din bunurile mijlo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conceptul de cost al capitalului

Un alt autor defineste capitalul ca fiind "acel factor de productie care consta in ansamblul bunurilor produse si folosite pentru obtinerea altor bunuri materiale si servicii, destinate vanzarii, cu avantaj economic, profit". Capitalului i se atribuie, in acelasi loc, urmatoarele caracteristici: este un rezultat al proceselor economice anterioare; consta in bunuri intermediare, din bunurile mijloacelor de productie; in sfera se includ doar banii activi.

Capitalul mai poate fi definit ca un ansamblu de resurse economice eterogene si reproductibile care, prin utilizare indirecta, permit obtinerea unui venit. Aceasta definitie economica este subordonata tot diverselor notiuni de capital utilizate in limbajul curent: capital
Capitalul tehnic este ansamblul de bunuri materiale, care sunt utilizate in derularea productiei si cresterea productivitatii muncii umane (cladiri, masini, instalatii, utilaje etc.).

Capitalul juridic este ansamblul de drepturi de dispozitii asupra anumitor valori, care procura titularilor lor venituri. Drepturile ce compun capitalul juridic pot sa fie drepturi de proprietate exercitate printr-un titlu individual intr-o societate comerciala raportate la profiturile acesteia, sau drepturi de creanta provenind dintr-un imprumut si raportate la o dobanda.

Capitalul contabil este ansamblul de valori monetare care-si asigura constanta prin practica amortismentului.Notiunile de capital juridic si de capital contabil nu pun in relief natura capitalului, dar arata in schimb relatia cu titularii de drepturi. In toate sistemele economice exista capital tehnic, dar capital juridic nu se gaseste decat in economiile unde exista proprietatea privata asupra mijloacelor de productie.

Ca o concluzie la cele afirmate mai sus, capitalul este acea valoare care produce o alta valoare, de obicei mai mare, astfel incat sa asigure si un profit pentru detinatorul sau.Capitalurile firmei participa la procesele economice ale acesteia, sustinandu-le si transformandu-se - integral sau treptat - in produse si/sau servicii, de calitatea managementului utilizarii lor depinzand, nemijlocit, rentabilitatea firmei, lichiditatea, solvabilitatea, bonitatea acesteia, sansele ei de succes in concurenta, existenta, dezvoltarea si afirmarea ei.

Principalele forme de manifestare ale capitalului
Capitalul, in calitatea sa de factor de productie, face sa devina imperios necesara cunoasterea modului de formare a capitalurilor, alocarea lor in cadrul proceselor economice, modul lor de utilizare si finalitatea utilizarii lor. Pentru cunoasterea acestora, este important sa prezentam principalele tipuri de capitaluri, date de clasificarea lor dupa criterii mupltiple, in functie de scopul urmarit.

Desi capitalurile se clasifica dupa o multitudine de criterii, in lucrarea data va fi inclusa clasificarea propusa de catre autorul Camelia Oprean, care analizeaza in special doua tipologii ale capitalului, ca factor de productie, din perspectiva teoriei economice.
Dupa natura capitalului, acesta se imparte in capital real si capital financiar.

Capitalul real este capitalul care are o valoare destul de mare, de sine statatoare si concretizata in mijloace de productie (masini, unelte complexe, utilaje etc.), fabrici, uzine, mine etc., denumite si active reale, si care functioneaza in cadrul unei activitati economice. Capitalul real este suportul vital al dezvoltarii tuturor ramurilor economiei nationale si o componenta de baza a avutiei oricarui agent economic.

In combinare cu ceilalti factori de productie, captalul real contribuie la sporirea bogatiei prin cresterea productiei, imbunatatirea calitatii acesteia, devenind astfel substanta materiala care permite obtinerea atat a bunurilor de productie, cat si a celor de consum.Capitalul financiar are forma activelor financiare (numerar, depozite bancare, actiuni, obligatiuni, alte titluri comerciale). Ele exprima dreptul de proprietate asupra activelor reale existente la un moment dat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.