Conceptul de comunicare

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.55

nivel: Facultate

"Insasi existenta, functionarea si organizarea societatii ar fi de neconceput in absenta proceselor de comunicare. Existam unii pentru altii si interactionam unii cu altii in masura in care comunicam intre noi, transmitem si primim semnale, codificam si decodificam mesaje." (Ioan Dragan, pag 7)

In prezent, este mai mult decat evident ca toate activitatile organizate de oame[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conceptul de comunicare

"Insasi existenta, functionarea si organizarea societatii ar fi de neconceput in absenta proceselor de comunicare. Existam unii pentru altii si interactionam unii cu altii in masura in care comunicam intre noi, transmitem si primim semnale, codificam si decodificam mesaje." (Ioan Dragan, pag 7)

In prezent, este mai mult decat evident ca toate activitatile organizate de oameni isi au izvorul in comunicare. In toate mediile se constientizeaza tot mai mult faptul ca o societate, o institutie sau o intreprindere se constituie si se mentin datorita si prin intermediul numeroaselor lor procese si retele de comunicare, care le dau coerenta. Lucrurile stau la fel pentru toate relatiile umane.

"Comunicarea" a devenit un concept universal si atotcuprinzator, pentru ca "totul comunica". Iata cum raspunde Lucien Sfez la intrebarea: "Ce se intelege, in general, prin a comunica?" "Eu primesc o comunicare telefonica. Transmit sau iau o comunicare.

Stabilesc, intrerup sau tulbur comunicari. Am reusit sau n-am reusit sa comunic impresiile, ideile sau sentimentele mele partenerului meu, vecinului sau publicului. Comunic, de asemenea cu universul fizic prin simturile mele. Astfel vad si aud, receptez arta contemporana, care imi comunica frisoane sau dezgust, apreciez natura, aceasta mare pe care o vad albastra, acest lac linistit.

Pe scurt, traiesc in mijlocul unor comunicari multiple, distingandu-le pe unele de altele in mod implicit. Caci eu stiu bine, fara a fi nevoie sa ma explic de fiecare data, ca comunicarea stiintifica a unuia dintre colegii mei la recentul colocviu nu este de acelasi fel cu aceea pe care o primesc sau mi se transmite prin repondeur, nici de aceeasi intensitatecu cea pe care cred ca o am cu un prieten. O lume le separa si totusi eu le reunesc pe toate sub termenul generic de comunicare." (Lucien Sfez, p. 147).

Principalele dictionare franceze intaresc acest punct de vedere - cum. Ca este vorba de Robert, Littre, Gaffiot, definitiile abunda, fiind apropiate sau divergente: schimb, relatie, actiunea de a comunica un lucru cuiva, mijlocul prin care comunicam (media), a impartasi ceva cuiva, a pune in comun idei sau interese, etc. Se constata ca niciuna dintre aceste definitii nu coincide, ca fiecare releva universuri diferite. Si totusi termenul intruneste un larg consens.

Se pot "reuni aceste aspecte diferite spunand: a comunica inseamna a pune sau avea ceva in comun, fara a prejudicia acest ceva, nici caile care servesc la transmitere si nici termenii care participa la impartire". Fara ca prin aceasta sa se nege ca exista o mare varietate de moduri de legatura intre elementele unei societati.

Insa, cum apreciaza autorul citat, chestiunea comunicarii se defineste azi in alti termeni: nu mai e vorba de faptul ca, "totul comunica". Societatea insasi este numita "de comunicare". Comunicarea este substanta societatii. (Idem, p.147).

Asadar, trebuie precizat ca situatiile de comunicare sunt extrem de variate si de deosebite intre ele si ca notiunea de comunicare este polisemica.Exista numeroase situatii de comunicare. Iata 2 exemple:
1. O persoana ii spune alteia "buna ziua". Ea nu comunica nimic despre ziua respectiva si totusi transmite un mesaj (de simpatie, de prietenie sau cel putin de atentie) .

Cel care procedeaza in acest fel se supune uni ritual consacrat, traducand de fapt apartenenta sa si a interlocutorului la aceeasi cultura si respectul pentru obisnuintele din cultura respectiva (ex: oamenii de la sat care isi "dau binete" de fiecare data cand se intalnesc). Acest fapt este evident de ordinul comunicarii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.