Conceptul de buget public national

7x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 10.00

nivel: Facultate

Statul a aparut pe o anumita treapta de dezvoltare a societatii, cand s-a facut simtita tot mai mult diferentierea sociala si materiala. Odata cu aparitia statului au aparut si primele elemente de finante: darile, tributurile, birurile, impozitele, cheltuielile statului si altele.In toate oranduielile social-economice finantele s-au manifestat ca relatii sociale de natura economica aparute in proc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conceptul de buget public national

Statul a aparut pe o anumita treapta de dezvoltare a societatii, cand s-a facut simtita tot mai mult diferentierea sociala si materiala. Odata cu aparitia statului au aparut si primele elemente de finante: darile, tributurile, birurile, impozitele, cheltuielile statului si altele.In toate oranduielile social-economice finantele s-au manifestat ca relatii sociale de natura economica aparute in procesul impartirii venitului national, fiind strans legate de indeplinirea functiilor si sarcinilor statului.

Daca aceste oranduiri s-au deosebit dupa criterii politice, economice sau sociale si finantele au dobandit un anumit continut adecvat acestor conditii. Rezulta ca sfera finantelor difera de la o oranduire la alta. Astfel, in sclavagism si feudalism, sfera finantelor a fost mai restransa datorita dezvoltarii productiei si a relatiilor banesti, aflate in faza incipienta. In schimb in societatea capitalista, finantele au cunoscut o larga dezvoltare determinata de revirimentul economic marcat prin cresterea productiei, intensificarea relatiilor de schimb, a circulatiei banilor sau a dezvoltarii functiilor si sarcinilor statului, care pentru a fi indeplinite necesitau resurse banesti sporite .

Sarcinile finantelor publice, ca sector al activitatii economico-sociale sunt, in mare masura, aduse la indeplinire prin intermediul bugetului, ca principal plan financiar.
Bugetul reprezinta deci, un plan financiar, ce sugereaza ideea de echilibru intre cele doua mari componente: venituri si cheltuieli.
Veniturile publice, provenind in principal din impozite si taxe, ar putea genera mari inechitati intre membrii societatii, de aceea se impune existenta unui program financiar - bugetul public. Acesta trebuie sa aiba in vedere raportul dintre puterea de contributie a persoanelor si agentilor economici, pe de o parte si nevoile sau necesitatile sociale, pe de alta parte.

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca aceste nevoi sunt: utilitate, necesitate si indispensabilitate.
Prin intermediul bugetului se poate stabili un echilibru intre nevoile colective si mijloacele cu care ele se acopera. De aceea, un buget bine alcatuit da posibilitatea ca sa se realizeze o imagine de ansamblu asupra raportului dintre valoarea bunurilor produse si eforturile depuse pentru obtinerea acestora .In statele moderne, a prevedea si stabili nevoile financiare ale unei perioade determinate constituie o obligatie primordiala a organelor statului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.