Conceptul chirurgiei minim invazive in obstretica-ginecologie

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.85

nivel: Facultate

In conceptia chirurgiei clasice scopul chirurgului era tratarea bolii, evolutia ulterioara, prognosticul indepartat, prognosticul functional, reinsertia psihosociala si familiara, si nu in ultimul rand aspectele psihosomatice ale interventiei chirurgicale insasi erau considerate secundare sau chiar tratate cu indiferenta. Astfel laparotomia mediana care a dominat un secol de chirurgie ginecologic[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conceptul chirurgiei minim invazive in obstretica-ginecologie

In conceptia chirurgiei clasice scopul chirurgului era tratarea bolii, evolutia ulterioara, prognosticul indepartat, prognosticul functional, reinsertia psihosociala si familiara, si nu in ultimul rand aspectele psihosomatice ale interventiei chirurgicale insasi erau considerate secundare sau chiar tratate cu indiferenta. Astfel laparotomia mediana care a dominat un secol de chirurgie ginecologica, a reprezentat, de multe ori, prin complicatiile sale tardive de la eventratiile recidivante in serie pana la impactul psihosomatic (si psihosexual) al unei cicatrici evidente si extrem de inestetice, o patologie iatrogena a carei severitate depasea boala pentru care fusese executata.

O alta caracteristica a chirurgiei ginecologice clasice a fost "dogma" absoluta a reconstructiei chirurgicale exhaustive din punct de vedere anatomic, suturand separat fiecare strat, peritonizand cu indarjire demna de o cauza mai buna, (uneori in mai multe straturi - in "redingota"), practicand histerorafii in mai multe planuri, folosind aproape intotdeauna material de sutura nerezorbabil, considerand ca o chirurgie de buna calitate se identifica cu o croitorie de buna calitate, in care rezultatele sunt cu atat mai bune cu cat se coase mai mult, mai trainic, mai des si mai strans.

Aceasta atitudine generala, transmisa din generatie in generatie reprezinta in mare parte, pe langa stabilitatea si siguranta data de orice dogma, o "asigurare" a ginecologilor fata de complicatii - datorate, in general lipsei de antisepsie, de precaritatea anesteziei si terapiei intensive, de lipsa antibioticelor eficiente. Respectarea acestor dogme exonera de raspundere, medicul, in caz de aparitie a complicatiilor imediate, atingerea acestui scop fiind primordial iar suferinta pacientului precum si consecintele tardive ale interventiei chirurgicale iesind din sfera de preocupare a echipei medicale.

Majoritatea acestor patologii sau substras atentiei ginecologilor, pe deoparte datorita faptului ca eventratiile, si ocluziile intestinale erau rezolvate in serviciile de chirurgie generala iar pe de alta parte deoarece, practic, nimeni nu era interesat de suferinta psihica, de frustrarile, de viata sexuala, si in general de tot ceea ce reprezenta o consecinta psihosomatica a unei chirurgii agresive si triumfatoare atat asupra bolii, cat si, de multe ori, asupra bolnavului.

Din punct de vedere al pacientului, aceasta agresivitate a chirurgiei ginecologice "clasice", a dus la incetatenirea unei atitudini negative fata de interventia chirurgicala a unui sentiment de adevarata oroare si groaza in fata verdictului unui diagnostic care implica o interventie chirurgicala si la incercarea disperata de a se sustrage prin orice mijloace acesteia. Interventia chirurgicala mai ales in sfera ginecologica a fost perceputa de catre paciente ca o condamnare irevocabila, ca o sentinta tragica, ca un eveniment care incheia in mod tragic un capitol al existentie lor.

Vechiul adagiu conform caruia incizia mare era sinonima cu chirurgul mare a cazut in ziua de azi in desuetudine. Daca in urma cu 50-100 de ani abordul chirurgical larg conferea siguranta, rapiditate si vizibilitate buna in operatiile abdominale, in general, in ziua de azi toate aceste avantaje sunt umbrite de spectrul iatrogenizarii prin pierderea de sange, socul operator, suferinta post-operatorie pana la complicatiile tardive, care sunt dominate de eventratii, dar si de efectele negative pe plan psihosomatic, sexual si functional ale cicatricelor postoperatorii mari.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.