Conceptia despre om si cunoastere

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.93

nivel: Facultate

In teoria cunoasterii, Spinoza a dezvoltat rationalismul cartezian (putin exagerat; a fost acuzat de intelectualism extrem, care apare in problema cunoasterii). El considera omul ca avind suflet, trup si spirit. Trupul constituie o piedica pentru cunoasterea clara, distincta a ideilor sufletului, intrucit starile trupului influenteaza starile sufletului. Orice amestec al trupului face ca ideea sa [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conceptia despre om si cunoastere

In teoria cunoasterii, Spinoza a dezvoltat rationalismul cartezian (putin exagerat; a fost acuzat de intelectualism extrem, care apare in problema cunoasterii). El considera omul ca avind suflet, trup si spirit. Trupul constituie o piedica pentru cunoasterea clara, distincta a ideilor sufletului, intrucit starile trupului influenteaza starile sufletului. Orice amestec al trupului face ca ideea sa fie inadecvata.
Perceptia este o cunoastere a trupului, cunoasterea cea mai obscura, pentru ca este aparenta.

Adecvate si de incredere sunt modurile de cunoastere superioara, fata de care cunoasterea perceptiva este inferioara. Acestea sunt cunoasterea logica si cunoasterea intuitiva. Cunoasterea logica este rationala si discursiva (are coerenta, cursivitate). Cunoasterea intuitiva ne da "vederea" (interioara) a lucrurilor lui Dumnezeu. Ea este cea mai inalta forma de cunoastere, pentru ca din ea se naste creatia. Afectele domina viata omului, pentru ca prin ele omul are tendinta de conservare. Ceea ce favorizeaza aceasta tendinta aduce bucurie, ceea ce este contrar aduce tristete.

Despre etica (stiinta despre conduita morala)
Etica lui Spinoza este centrata pe notiunea de libertate. Libertatea (spiritului) ne-o cucerim prin rationare. Suprema fericire consta in ridicarea omului pe cea mai inalta treapta a libertatii, anume iubirea intelectuala.Formula lui Spinoza: Amor Dei intellectualis (iubire intelectuala de Dumnezeu) Gottfried Wilhelm Leibnitz
Prin doctrina sa in care rationalismul este imbinat cu empirismul, Leibnitz deschide drumul marii filosofii germane. El este intemeietorul luminismului german.

Sistemul sau filosofic considera ca principiu al existentei monadele. Acestea sunt substante spirituale, indivizibile, independente unele de altele, inzestrate cu o forta activa extraordinara. Fiecare monada reflecta intregul Univers. Intre monade exista o concordanta sau concordie perfecta, asigurata de monada suprema, Dumnezeu. Lumea, ca o constelatie de monade, a fost creata de Dumnezeu si este cea mai buna dintre toate lumile posibile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.