Concepte operationale

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.43

nivel: Gimnaziu

Onomatopeea - Cuvant care, prin elemetele lui sonore, imita sunete, zgomote din natura. Folosirea onomatopeei in poezie duce la versul onomatopeic, la armonie imitativa.
Invocatia - Partea de inceput a unei opere, in care poetul cere ajutorul muzei sau divinitatii pentru a-si pitea realiza opera. Cand invocatia se adreseaza unui personaj imaginar sau absent, ea se numeste invocatie retorica[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Concepte operationale

Onomatopeea - Cuvant care, prin elemetele lui sonore, imita sunete, zgomote din natura. Folosirea onomatopeei in poezie duce la versul onomatopeic, la armonie imitativa.
Invocatia - Partea de inceput a unei opere, in care poetul cere ajutorul muzei sau divinitatii pentru a-si pitea realiza opera. Cand invocatia se adreseaza unui personaj imaginar sau absent, ea se numeste invocatie retorica.

Metonimia - Figura de stil care consta in inversarea voluntara a categoriilor logice: intregul prin parte, partea prin intreg, cauza prin efect, efectul prin cauza, abstractul prin concret, posesorul prin lucrul posedat etc.
Eufemismul - Apropiat de ironie, eufemismul este o figura de stil care consta in atenuarea prin substituire a unei expresii cu sens jignitor, dur sau chiar obscen.

Moduri de expunere

Descrierea - Este un mod de expunere prin care scriitorul prezinta in amanuntele lor specifice si impresionabile un colt din natura (peisaj), un obiect, un fenomen, o fiinta, chpul unui om, un mediu social, o stare sufleteasca. ~ntr-o descriere literara, in proza sau in versuri, pe langa prezentarea unor elemente definitorii pentru obiectul descrierii, scriitorul da glas si sentimentelor declansate in sufletul sau de contemplarea obiectului descris (uimire, incantare, bucurie, spaima etc.).

Exista opere literare construite exclusiv prin apelul la descriere, ca mod de expunere, cum sunt, de exemplu, pastelurile. Alteori, descrierea apare in cadrul naratiunii, atunci cand scriitorul descrie personaje, realizand portrete.
Naratiunea - este o relatare a unor intamplari intr-o ascensiune de momente. Naratiunea este modul caracteristic al epicului. Autorul povesteste fapte si intamplari prezentate intr-un loc si un timp determinate.

Toate aceste intamplari dintr-o naratiune, legate de personaje, formeaza actiunea. La actiune, participa personajele literare, care pot fi oameni, dar si plante, animale, sau lucruri animate de autor (ca in basme, legende sau fabule). De regula, insa, naratiunile prezinta intamplari din viata oamenilor, acele intamplari prin care scriitorul defineste firea, caracterul, felul de a fi al personajului literar sau, atunci cand apar personaje colective, modul de viata al societatii omenesti, intr-o anume epoca. Pritre speciile genului epic care au ca mod de exopunere naratiunea, se numara: basmul, legenda, povestea, balada, fabula, schita, nuvela, romanul, poemul eroic.

Dialogul - Este modul de expunere prin care se reproduce, in vorbire directa, conversatia dintre personaje. Este mijlocul prin care autorul face personajele sa vorbeasca, dezvaluindu-si, astfel, psihologia si mobilurile actiunii si atitudinilor adoptate. Exista opere literare in care se foloseste in intregime, ca mod de expunere, dialogul. Acestea sunt specille genului dramatic: comedia, drama sau tragedia. ~n astfel de opere literare, in loc sa povesteasca faptele si intamplarile, scriitorul pune personajele sa vorbeasca, sa se miste si sa gandeasca, in fata spectatorilor, pe o scena, ca in realitate.

Exista si un dialog interior, care reproduce replicile pe care le schimba cu sine insusi un personaj literar. Recurgand la aceasta modalitate, scriitorul prezinta contradictiile psihologice puternice ale personajului repsectiv, punandu-se mai acut in lumina conflictul psihologic, nehotararea sau sovaiala personajului in situatii dilematice, precum si alte trasaturi de caracter.

Genuri literare

Termenul de gen literar provine din latinescul genus (neam, rasa, fel, mod) si, in literatura, numeste o clasa de opere literare. Genul literar a fost definit avand ca elemente de referinta relatia ce se stabileste intre cretor si lumea inconjuratoare, precum si felul in care acesta comunica in opera respectiva idei, sentimente, atitudini.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.