Concepte fundamentale introductive privind relatia dintre economie si dreptul financiar fiscal

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.80

nivel: Facultate

Normele juridice apartinand Dreptului financiar si fiscal se afla intr-o stransa conlucrare, o delimitare este de altfel greu de facut: in timp ce normele juridice de drept financiar precizeaza comportamentul pe care trebuie sa-l manifeste actorii din viata economica si sociala, in general, normele juridice apartinand dreptului fiscal prevad obligatiile de colectare, dirijare a resurselor de la pe[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Concepte fundamentale introductive privind relatia dintre economie si dreptul financiar fiscal

Normele juridice apartinand Dreptului financiar si fiscal se afla intr-o stransa conlucrare, o delimitare este de altfel greu de facut: in timp ce normele juridice de drept financiar precizeaza comportamentul pe care trebuie sa-l manifeste actorii din viata economica si sociala, in general, normele juridice apartinand dreptului fiscal prevad obligatiile de colectare, dirijare a resurselor de la persoanele fizice si juridice subiecte platitoare de impozite si taxe, inclusiv sanctionarea acestora pentru nerespectarea Codului Fiscal si a Codului de Procedura Fiscala.

In procesul de constituire si redistribuire a resurselor financiare necesare nevoilor generale ale societatii intre subiectele de drept financiar si fiscal se realizeaza relatii - raporturi de drept specifice cu un continut special - specific drepturilor si obligatiilor reciproce precizat de normele juridice de drept intern si/sau international. In materie de impozite si taxe unul din principiile fundamentale care opereaza este legalitatea: nimic, nici un impozit si nici o taxa in afara explicitarii lor in lege, ordonanta guvurnamentala sau hotarare a consiliilor comunitatilor teritoriale.

Altfel spus, piata financiara (de capital) este o piata bine reglementata/dirijata spre deosebire de alte piete, ca de exemplu piata bunurilor de consum care se caracterizeaza prin libertatea partenerilor (subiecte de drept comercial). Este adevarat ca pe unele segmente ale pietei financiare (piata de credit, piata asigurarilor etc.) participantii isi pot manifesta libertatea de a contracta.
In esenta, dreptul financiar si fiscal apartine subsistemului de drept public unde relatia dintre subiectele partenere ale raportului juridic se afla intr-un raport de subordonare, avand in vedere interesele generale ale statului care primeaza fata de interesele de grup si/sau particulare.

Activitatea economica, sub diversele ei forme de manifestare concreta, apare sub forma marfurilor si serviciilor oferite pe piata (fiecare produs/serviciu genereaza o piata a produsului). Moneda - banul in denumirea sa generica - reprezinta o marfa cu totul si cu totul speciala, determinand conceptul de piata monetara. Intre diferitele segmente de piata ale sistemului pietei nationale exista o stransa interdependenta,

manifestandu-se in dinamica o stare de echilibru specific desigur pietelor nationale performante, care functioneaza in cadrul statelor de drept si unde forta dreptului a eliminat manifestarile oarbe ale pietelor dezechilibrate si in care interesele de grup (economice) determina interesele generale ale societatii.
Interesele grupurilor (grupurilor de interese economice) aflat la putere in stat transforma vointa lor in legi "de casta" care genereaza risipa, inechitati sociale, saracie, subdezvoltare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.