Concepte de joc

2x puncte

categorie: Psihologie

nota: 5.76

nivel: Facultate

Omul , prin natura sa, este jucaus "HOMO LUDENS"; pe toata durata vietii sale se joaca in permanenta , din copilarie pana la batranete , din porniri sau din tendinte interioare sau exterioare , care ii satisfac activitatea motrica si emotionala in scop recreativ.

In "Terminologia educatiei fizice" 1973, notiunea de joc este definita ca "o activitate complexa predominant motrica si e[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Concepte de joc

Omul , prin natura sa, este jucaus "HOMO LUDENS"; pe toata durata vietii sale se joaca in permanenta , din copilarie pana la batranete , din porniri sau din tendinte interioare sau exterioare , care ii satisfac activitatea motrica si emotionala in scop recreativ.

In "Terminologia educatiei fizice" 1973, notiunea de joc este definita ca "o activitate complexa predominant motrica si emotionala , desfasurata spontan , dupa reguli prestabilite , in scop recreativ si totodata de adaptare la realitatea sociala".

M. Epuran in "Aspecte ale socializarii in sport" aduce o serie de precizari care completeaza definitia jocului prin caracteristicile pe care acesta le are si anume:
1 activitaea naturala - izvor de trebuinte ludice;
2 activitate libera - participare benevola, fara constrangeri;
3 activitate atractica - provoaca stari afective positive;
4 activitate totala - angajeaza toate componentele fiintei umane;
5 activitate dezinteresata - deosebita de munca;
6 activitate creativ-compensativa - care se extinde si asupra activitatilor recreativ distractive ale adultilor, asupra activitatii de "loisir"(petrecerea placuta a timpului liber), destindere , refacere, compensare.

Dupa Owen G. in "Teoria jocurilor" afirma "Prin joc intelegem , in sens vag, o situatie in care actioneaza o multime N de elemente rationale (numite jucatori)care, in mod succesiv si independent, intr-o ordine si conditii specifice , printr-un ansamblu de reguli , aleg cate o decizie (efectueaza o actiune , mutare) dintr-o multime data de alternative. Intre altele , regulile jocului precizeaza situatiile in care jocul se termina . Se presupune ca jucatorii sunt capabili sa analizeze actiunile lor si actioneaza in scopul obtinerii unui castig cat mai mare posibil".

Este cunoscut ca participarea jucatorilor in competitii se realizeaza in conformitate cu un sistem de principii si norme referitoare la colaborarea dintre coechipieri, desfasurarea actiunilor de atac si aparare , abordare momentelor cheie ale competitiei , si altele care fac parte din sfera tacticii.
Din acest motiv este definita de catre diferiti autori ca activitate , concept, proces, sau sistem de mijloace.

Tactica este activitatea prin care un sportiv (jucator) desfasoara toate posibilitatile sale tehnice, fizice, si psihice, pentru a dobandi rezultatele cele mai bune in conditiile si in fata unor adversari diferiti(M.Epuran 1968).
In acelasi sens , Leon Teodorescu o considera ca ' totalitatea actiunilor si mijloacelor din domeniul pregatirii tehnice, psihice , precum si a altor masuri specifice selectionate organizate si coordonate spre a fi folosite rational si oportun in concurs pentru obtinerea victoriei'.

Datorita amplitudinii componentei sale intelectuale , I.Silocvan (1984) considera tactica ' un concept de abordare a competitiei care insumeaza un sistem de idei si , derivand din acestea , un ansamblu de modalitati de actionare deliberate , vederea realizariiunei prestatii superioare, eficiente pentru obtinerea succesului in competitii'.
F. Mahlo include in sfera notiunii detactica ;solutii practice si rapide , gandite , ce urmaresc cea mai buna reusita posibila a activitatii globale , colectiva in cea ma mare parte , aplicate in situatii problematice ivite in joc, in urma actiunilor si reactiilor adversarilor si partenerilor'.

Din analiza definitiilor prezentate rezulta, inca o data , complexitatea tacticii determinate atat de numerosii factori implicate, cat si de multiplele interrelatii dintre acestia.De aceea consideram ca 'tactica reuneste un sistem de principii, idei si reguli de abordare a competitiei de catre jucator, prin care isi valorifica toate capacitatile tehnice , fizice , psihice, in vederea rezolvarii situatiilor problematice ( de concurs) create de catre adversari, coechipieri , si ambianta pentru abtinerea succesului.

Tactica este o activitate in care se utilizeaza in mod rational mijloacele cele mai variate, in functie de adversari, situatii de joc, in scopul obtinerii victoriei.

Situatiile de joc cu un caracter dinamic , conferit de desfasurarea sa in etape.In fiecare etapa actioneaza un anumit jucator , desemnat prin regulile jocului.Din punct de vedere al determinarii modului optim de actiune al fiecarui jucator , am putea considera , ca nici caracterul dinamic , nici ansamblul de reguli si particularitati ale jocului nu sunt esentiale.Esentiala este problema actiunii globale a fiecarui jucator.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.