Concepte Operationale I

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.93

nivel: Gimnaziu

ALEGORIA – face parte din categoria comparatiilor, dupa cum arata Hegel in Prelegeri de estetica, si concretizeaza idei abstracte. Un sir de metafore, epitete,personificari produc concretizarea ideii abstracte. In Miorita se exprima figurat ideea de moarte la care participa brazii,paltinii,muntii,pasarelele.

...

EXPOZITIUNEA – parte as subiectului operei [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Concepte Operationale I

ALEGORIA – face parte din categoria comparatiilor, dupa cum arata Hegel in Prelegeri de estetica, si concretizeaza idei abstracte. Un sir de metafore, epitete,personificari produc concretizarea ideii abstracte. In Miorita se exprima figurat ideea de moarte la care participa brazii,paltinii,muntii,pasarelele.

...

EXPOZITIUNEA – parte as subiectului operei literare ce favorizeaza cunoasterea locului, timpului , cadrului actiunii, imprejurarilor in care se va declansa conflictul. Tot din aceasta parte de inceput a operei literare cunoastem personajele principale si relatiile dintre ele.

FANTASTIC – aceasta este o trasatura a artei literare de a crea imagini care nu exista in realitate , ireale, intamplari sau viziuni miraculoase, de necrezut, care scapa controlului ratiunii. Fantasticul speculeaza teorii si ipoteze, dar pe plan artistic rezista in masura in care fictiunile respective isi gasesc o plasmuire autentica. In proza fantastica sunt caracteristice ruperea de realitate imediata, intoarcerile in timp, dezmarginarea, calatoria in alte lumi, dereglarea ordinii guvernate de ratiune.

GEN LITERAR – cuprinde opere similare prin modul de strcturare a continutului, prin natura sentimentelor, precum si a modalitatilor de exprimare. Se disting trei genuri literare, clasificare bazata pe raportul dintre subiectul creator si realitatea inconjuratoare: genuri obiective (epic si dramatic) si genul subiectiv ( genul liric).

GENUL LIRIC - cuprinde opere care exprima sentimentele direct, fata mijlocirea subiectului. Termenul eu , caracteristic genului liric, este cheia de intelegere a ideii poetice. Genul liric cuprinde, prin urmare, creatii poetice care intereseaza prin sentimentele poetului.

GENUL EPIC – reda sentimentele autorului in mod indirect, prin mijlocirea unor personaje care participa la actiune, cu ajutorul unei povestiri. Caracteristice genului epic sunt extinderea si complexitatea actiunii, subiectul si personajele, amploarea compozitionala. Aceste aspecte le intalnim, de pilda , in roman, specie reprezentativa a genului epic. In cadrul genului epic, naratiunea intereseaza in primul rand prin sentimentele ,ideile, conceptia de viata a personajelor.

GENUL DRAMATIC – cuprinde opere literare destinate scenei, cu o actiune prezentata direct, cu un conflict puternic. Dialogul este modul de expunere folosit. Termenul ,,dramatic” isi are originea in cuvantul grecesc “drama” care inseamna actiune. Intr o piesa de teatru, actiunea izvoreste dintr o ciocnire de interese ,care a ajuns la o intensitate mare. Specii ale genului dramatic : tragedia, comedia, drama, molodrama, vodevilul, parabola scenica,alegoria dramatica , piesa poematica.

GLOSA – este o poezie cu forma fiza , pretentioasa si dificila , cu continut gnomic si filozofic. Numarul de strofe al glosei este eal cu numarul de versuri al primei strofe. Fiecare vers din prima strofa este comentat incepand cu strofa a II a. Aceste versuri, pe rand, se constituie ca o concluzie a strofelor respective. Finalul poeziei reia prima stroga, versurile fiind transcrise in ordine inversa. M Eminescu a oferit o glosa perfecta.

GROTESCUL – apare ca o categorie estetica, o notiune care nu exista ca atare in realitate, ci numai contretizata in operele literare. Grotescul, situat la limitele dintre tragic si comic , exagereaza in chip monstruos unele trasaturi negative, pune in evidenta uratul fizic si moral. Teatrul modern utilizeaza grotescul inteles ca o filozofie, de la viziunea asupra lumii pana la eroi sau conflicte.

HIPERBOLA – este o figura de stil bazata pe o exagerare a proportiilor unui obiect, fenomen sau a unei actiuni pentru a potenta expresivitatea. In Pasa Hassan de G Cosbuc intalnim o celevra hiperbola : poetul comenteaza din perspectiva personajului, notand impresiile si senzatiile (groaza) pe care le provoaca pasei.

ILUMINISMUL- reprezinta o miscare ideologica,antifeudala, cultural-literara din secolel XVIII-XIX. Perioada poarta numele de epoca luminilor, adica a unor ganditori si filozofi care raspandeau lumina stiintei. Regretatul Al. Dima considera ca forma corecta a termenului este luminism, in concordanta cu notiunea ,, epoca luminilor “. Iluminismul romanesc afirma drepturile nationale ale romanilor, sprijina dezvoltarea literaturii cu caracter moral, educativ, raspandeste cultura in popor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.