Conacul Bratienilor de la Florica

2x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.22

nivel: Gimnaziu

Situat in comuna Ștefănești, județul Argeș, conacul familiei Brătianu, numit, ca si satul in care se afla, Florica, in amintirea primei fiice a lui Ion C. Brătianu – este unul dintre cele mai frumoase domenii boierești din România, păstrat foarte bine până in zilele noastre, exceptând mobilierul, cărțile si obiectele din interior, care au fost risipite in timpul regimului comunist.
<[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conacul Bratienilor de la Florica

Situat in comuna Ștefănești, județul Argeș, conacul familiei Brătianu, numit, ca si satul in care se afla, Florica, in amintirea primei fiice a lui Ion C. Brătianu – este unul dintre cele mai frumoase domenii boierești din România, păstrat foarte bine până in zilele noastre, exceptând mobilierul, cărțile si obiectele din interior, care au fost risipite in timpul regimului comunist.

Acesta este conacul în care s-a născut si a trăit cea mai importantă familie de oameni politici români, o adevărata dinastie civilă care a dat țarii nu mai puțin de trei prim-miniștrii,dintre care primii doi – Ion si Ionel Brătianu – au avut un rol covârșitor in formarea României moderne. Ion Brătianu a dus la războiul de independența al României, iar cel de-al doilea a realizat, tot in urma unui război,Unirea din 1918 si reformele ce au stat la baza democrației interbelic.

Un domeniu complet

Domeniul Florica este format din conac, fermă, capelă, cramă, gară si foarte interesant de știut un observator astronomic, toate fiind înconjurate de minunatele podgorii ale Ștefăneștiului. Acest conac este opera primilor doi Brătieni, Ion si Ionel, tată si fiu, care au transformat o cocheta casa intr-o reședința boiereasca, in care s-au luat importante decizii privind istoria noastră. Prima casa de la Florica a fost construita de Ion C. Brătianu în anul 1858. El a moștenit acest pământ de la tatăl său și a vândut o parte din celelalte moșii, dar a cumpărat lângă Florica,o vița de vie, numita Floreasca, vie care îl va preocupa până la moarte.

Ion C. Brătianu, „Vizirul” , cum era cunoscut in epoca a menținut casa cu un stil sobru, impus de gusturile sale simple. Spre sfârșitul vieții, a fost convins cu greu sa de fiul său Ionel, inginer împătimit de construcții,sa schimbe stilul vechi al casei.
Ionel Brătianu a schimbat radical clădirea si toate împrejurarile acesteia, din căsuța care era o data lângă vie, acum se găsea o instalație confortabila cu parc, ferma, si chiar cu un observator astronomic.

Biblioteca unicat

Sabina Cantacuzino, sora lui Ionel Brătianu ne descrie biblioteca de la etajul doi, care era într-adevăr o splendoare, datorita unei vederi largi pe vale, și in special pentru colecția fabuloasa de cărți pe care o deținea, și totodată ne mai descrie camera tatălui, care rămăseseră intactă ca monument istoric, in dulap se așezaseră ultimele lui haine si rochia mamei de logodna. Camera lui de baie, așa de primitivă, neatinsă.

Cultul lui Ionel pentru tată fusese intransigent.
Din cele aproape patruzeci de camere s-au remarcat foarte special cele doua biblioteci de la parter si etaj, prin bogata lor decorație interioară, dar si prin colecția imensa de cărți pe care le dețineau Brătienii.

Cât a trăit Ionel Brătianu „nimeni nu s-a atins de stocurile de la Florica”, după 1927 au început sa fie risipite, in curând alegându-se „praful” de acestea. Sugestivă pentru soarta bibliotecii Brătianu este întrebarea retorică a doamnei Safta Varlam, nepoata Elizei Brătianu: „Ce s-o fi întâmplat cu colecția pe 100 de ani a cunoscutei publicații Revue des Deux Mondes? Dar cu atâtea manuscrise si cărți rare strânse cu grija și iubire în familia Brătianu”?

Pe lângă cărți, biblioteca si conacul de la Florica mai dețineau o colecție rară: fotografiile familiei Brătianu, pierdute si acestea cu timpul.

A doua componenta de bază a ansamblului de la Florica a constituito ferma, situată chiar la intrarea in parc, pe partea stânga. Monumentala clădire a fermei este opera arhitectului Petre Antonescu din anii 1905-1912, fiind construita pe doua nivele in stil neoromânesc. Semănând izbitor cu marile noastre ansambluri mânăstirești, ferma de la Florica formează printre cele patru laturi ale sale, o curte interioară, in mijlocul căreia se află o fântâna arteziană.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.