Comunitatile - calugarii si cersetorii in Anglia

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.74

nivel: Facultate

Dominicanii si franciscanii venira in Anglia in 1221 si 1224 si incepura curand o larga activiAZtate. Aici nu aveau de luptat impotriva ereziilor. Nici albigenzii [2], nici valdenzii [3] nu amenintau biseAZrica romaAZna. Dar ignoranta si nepasarea nu erau simptome mai putin periculoase. Prestigiul papaliAZtatii fusese atins de folosirea nemasurata a excoAZmunicaAZrilor. Ne amintim ca orasul Londra[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comunitatile - calugarii si cersetorii in Anglia

Dominicanii si franciscanii venira in Anglia in 1221 si 1224 si incepura curand o larga activiAZtate. Aici nu aveau de luptat impotriva ereziilor. Nici albigenzii [2], nici valdenzii [3] nu amenintau biseAZrica romaAZna. Dar ignoranta si nepasarea nu erau simptome mai putin periculoase. Prestigiul papaliAZtatii fusese atins de folosirea nemasurata a excoAZmunicaAZrilor. Ne amintim ca orasul Londra indrazAZnise, cu tot interdictul pontifi-cal, sa impuna preotilor sai celebrarea liturghiei.

Biserica, daca voia sa-si pastreze influenta sa in Anglia, trebuia sa atraga clasele populare cu ajutorul unor noi misioAZnari. Marele rol pe care biserica il jucase in formaAZrea societatii engleze se datora faptului ca a fost singura legatura dintre niste tarani pe jumatate barbari si cultura din afara. Aceeasi misiune treAZbuia sa fie indeplinita in continuare. Unul din aspectele tragice ale evului mediu este izolarea, deci ignoranta oameAZnilor de la tara. Dar cine putea sa asigure legatura? Preotul parohiei? Era tot asa de ignorant ca si cei din parohia lui si nu mai putin izolat decat ei.

Calugarul? Dar el ducea in manastire o viata care, oricat de sfanta ar fi fost, era o viata de egoist. Rolul acesta putea sa-l joace, si l-a jucat intr-adevar, calugarul cersetor, care, facand mereu drumul de la oras la tara, traia cand printre fratii sai, reinnoindu-si bagajul de idei, cand printre cei saraci. IV. Un prim grup de franciscani traversa CanaAZlul Manecii in 1224. Erau in numar de noua si calatoria lor in Anglia a fost inlesnita de catre marinimia calugarilor din Fecamp. Se dusera diAZrect la Londra, unde li se dadu o camaruta intr-o scoala. Acolo puteau fi vazuti in jurul unui foc, band scursoare de bere, "atat de amara incat unii preferau sa bea apa chioara", noteaza cu groaza si mila o scriere din acea vreme.

Afara de asta, nu mancau nimic altceva decat paine din cea mai ordiAZnara si, cand nu era paine, fiertura de ovaz. La Cambridge regele le dadu zece marci pentru a inchiria un teren si isi construira o capela, "atat de saracacioaAZsa ca un singur dulgher, intr-o singura zi a terminat-o aproape". Vreme indelungata franAZciscanii respectara regula absolutei saracii. Cand fratii vrura sa construiasca o adevarata manastire, "provincialul" [4] Angliei protesta: "Nu m-am calugarit - spuse el - ca sa inalt ziduri" si puse sa se rada din temelii o manastire de piatra pe care orasenii din Southampton o cladisera pentru ordiAZnul sau. Calugarilor care-i cereau perne de capaAZtai, le-a raspuns: "N-aveti nevoie de aceste muncele ca sa va inalte capeAZtele spre cer". E usor de imaAZginat ce influenta au avut asupra poporului niste ordine care dispretuiau cu atata sinceritate bunuAZrile lumesti.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.