Comunitatea rromilor laesi

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Rromii din Botosani apartin neamurilor de rromi ursari si laesi , neamuri nomade, sedentarizate spre sfarsitul secolului al XIX-lea, inceputul secolului XX. Avand ca meserii de baza fieraritul si lautaria (cantatul la nunti, petreceri) dar si caramidaritul si chiar prelucrarea metalelor pretioase (aur si argint) rromii au reprezentat totdeauna o veriga importanta a vietii economice si sociale a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comunitatea rromilor laesi

Rromii din Botosani apartin neamurilor de rromi ursari si laesi , neamuri nomade, sedentarizate spre sfarsitul secolului al XIX-lea, inceputul secolului XX. Avand ca meserii de baza fieraritul si lautaria (cantatul la nunti, petreceri) dar si caramidaritul si chiar prelucrarea metalelor pretioase (aur si argint) rromii au reprezentat totdeauna o veriga importanta a vietii economice si sociale a comunitatii locale.

Daca pana acum 15-20 de ani aceste meserii asigurau o oarecare stabilitate si chiar prosperitate pentru numeroasele familii de rromi, din toate zonele judetului dezvoltarea si modernizarea industriei din ultimii ani a facut ca aceste meserii sa fie mai putin importante astazi, multi rromi trebuind sa se reprofileze in alte domenii si ocupatii. Dupa cele mai recente estimari in judetul Botosani traiesc peste15000 de rromi din care un numar de 8000 de tineri sub 25 de ani.
Referitor la numarul mare al copiilor din cadrul familiilor de rromi se poate spune ca, desi acestia reprezinta o mandrie a parintilor, se face remarcat si faptul ca devine din ce in ce mai greu, in conditiile transformarilor sociale din ultimii ani, asigurarea unor conditii optime optime de dezvoltare si educatie.

Necesitatile de ordin material si social au condus deasemenea in multe cazuri la renuntarea la modul de viata familial, compact, specific si la adaptarea unor obiceiuri si chiar a portului traditional timpurilor moderne. Desi multe lucruri s-au schimbat in viata rromilor, limba rromani si multe dintre traditiile vechi, obiceiuri si credinte adanc intiparite in memoria ancestrala a acestei etnii sunt elemente care nu vor dispare niciodata din viata lor.

Ritualul casatoriei si cel al inmormantarii, descantecul, dansul si muzica traditionale, sarbatorile, sfatul si judecata de pace a rromilor sunt cateva elemente care definesc o populatie cu o cultura veche, specifica. Mai intotdeauna bucuria dansului si sunetul magic al viorii i-a insotit pe rromi, lucruri care au facut sa fie apreciati de catre populatiile cu care au intrat in contact dar mai ales recunoscuti. Astazi,desi institutiile nationale si interntionale manifesta un interes deosebit pentru imbunatatirea si ,,integrarea " rromilor in societate la nivel de comunitati locale inca mai persista prejudecatile, marginalizarea si actiunile cu caracter discriminatoriu, anti-rromi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.