Comunitatea de rromi laesi

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Desi multe lucruri s-au schimbat in viata rromilor, limba rromani si multe dintre traditiile vechi, obiceiuri si credinte adanc intiparite in memoria ancestrala a acestei etnii sunt elemente care nu vor dispare niciodata din viata lor.
Ritualul casatoriei si cel al inmormantarii, descantecul, dansul si muzica traditionale, sarbatorile, sfatul si judecata de pace a rromilor sun[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comunitatea de rromi laesi

Desi multe lucruri s-au schimbat in viata rromilor, limba rromani si multe dintre traditiile vechi, obiceiuri si credinte adanc intiparite in memoria ancestrala a acestei etnii sunt elemente care nu vor dispare niciodata din viata lor.
Ritualul casatoriei si cel al inmormantarii, descantecul, dansul si muzica traditionale, sarbatorile, sfatul si judecata de pace a rromilor sunt cateva elemente care definesc o populatie cu o cultura veche, specifica.

Mai intotdeauna bucuria dansului si sunetul magic al viorii i-a insotit pe rromi, lucruri care au facut sa fie apreciati de catre populatiile cu care au intrat in contact dar mai ales recunoscuti.
Astazi,desi institutiile nationale si interntionale manifesta un interes deosebit pentru imbunatatirea si ,,integrarea " rromilor in societate la nivel de comunitati locale inca mai persista prejudecatile, marginalizarea si actiunile cu caracter discriminatoriu, anti-rromi.

Informarea ,educatia populatiei majoritare in spirit moral-civic si tolerant, constientizarea ideii de multiculturalitate sunt cateva elemente care pot conduce la dezvoltarea unei societati normale in pas cu prerogativele unui nou mileniu
Despre rromii laesi, care formeaza marea majoritate a rromilor din Botosani se poate spune ca au reusit sa convietuiasca intr-un mod pasnic cu toate celelalte minoritati si cu populaia majoritara, datorita capacitatii de adaptare la toate cerintele societatii in care convietuiesc dar mai ales caracterului cooperant si deschis caracterisrtic acestui neam.

Rromii au reprezentat mereu o veriga importanta in acoperirea cerintelor la nivelul fortei de munca competente in ceea ce priveste nevoia comunitatilor rurale pentru confectionarea uneltelor agricole, a obiectelor din metal si de uz casnic, dar si element de baza in sustinerea manifestarilor culturale, sociale, prin talentul nativ caracteristic lautarilor rromi nelipsiti de la orice activitate de acest gen.

In acest sens stabilizarea rromilor laesi s-a produs in jurul familiei extinse in special in comunitatile mari de locuitori unde isi puteau desfasura activitatea, cum ar fi localitatile: Flaminzi, Todireni, Trusesti, Sefanesti dar si in zonele cu specific urban: Saveni, Dorohoi, Botosani.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.