Comunitate si societate - vointa organica si vointa reflectata

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.85

nivel: Liceu

Aceasta tipologie bipolara a devenit baza tuturor incercarilor de explicare a "tranzitiei istorice a societatii secolului al XIX-lea de la caracterul sau precumpanitor comunal si medieval la forma sa moderna industrializata si politicizata" (Nisbet, p.71). Acesta a fost cazul istoriei europene si acest caz a fost ridicat la rang de "cadru de analiza aplicabila la tranzitii analoage in alte epoci s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comunitate si societate - vointa organica si vointa reflectata

Aceasta tipologie bipolara a devenit baza tuturor incercarilor de explicare a "tranzitiei istorice a societatii secolului al XIX-lea de la caracterul sau precumpanitor comunal si medieval la forma sa moderna industrializata si politicizata" (Nisbet, p.71). Acesta a fost cazul istoriei europene si acest caz a fost ridicat la rang de "cadru de analiza aplicabila la tranzitii analoage in alte epoci si alte arii ale planetei" (ibid.). Un asemenea stil de gandire este insa unul general in secolul al XIX-lea, cum bine arata Nisbet, ilustrandu-si afirmatia prin exemple celebre, de la Burke, Hegel, Bonald, Caleridge, Carlyle si pana la Tonnies, Durkheim, M. Weber, etc.

In Reflections on the Revolution in France, Burke distinge intre "societatea legitima" compusa din rudenie, clasa, religie, loc si cimentata de traditie, pe de o parte, si tipul de societate pe cale de a se naste in Anglia si in restul Europei, gratie "nivelarii democratice, comercialismului necontrolat si rationalismului fara radacini" (Nisbet, p.71). Polaritatea hegeliana intre "societatea familiala" si "societatea civila" cea utilizata de Bonald (The Agricultural and Industrial Family) pentru a reda contrastul intre societatea urbana si rurala, polaritatea propusa de scoala lui Le Play intre familia particularista occidentala si cea patriarhala orientala, a lui Otto von Gierke,

intre "structura sociala medievala", (bazata pe status mostenit, pe unitatea organica a grupurilor comunitare si corporatiste, pe apartenenta si descentralizare etc.) si "statul national modern" (intemeiat pe centralizarea puterii, pe individualism etc) sunt tot atatea exemple referitoare la generalitatea acestui stil de gandire si analiza. Inainte de a examina conceptia lui Tonnies despre comunitatea tipologica, Nisbet insista asupra lucrarii lui Maine, Ancient Law (publicata in 1861) si Fustel de Coulanges (La Cite Antique).
Tipologia lui Maine se reazema pe polaritatea "status" / "contract".

"Contrastul intre societati sau epoci rezemate in principal pe status mostenit si traditie si cele bazate pe contract si status dobandit clarifica nu doar ceea Maine a adoptat drept principiu al dezvoltarii (toate societatile, scrie el, tind sa treaca de la status la contract), dar lamureste procedeul clasificarii tipurilor" (Nisbet, p.72).
Aceasta "teorie" - cadru a fost aplicata de Maine la diverse tipuri de societati actuale si istorice (de exemplu, la istoria trecerii, in vechea Roma, de la societatea de "status" a Republicii, la cea de "contract" a ultimului Imperiu).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.